11th Art Rock Show: The Man Who Never Was

Waarschijnlijk hebt u nog nooit gehoord van de Engelse prog band This Winter Machine. Wij trouwens ook niet… De groep bestaat nog maar sinds mei vorig jaar. Maar de bandleden zijn al jaren actief in de muziek. Ze stonden samen op het podium met bijvoorbeeld Marillion, Uriah Heep en Uli Jon Roth.

Esther Kessel-Tamerus van Rockmuzine: “The man who never was heeft een bijzondere start. Je hoort als eerste het geroezemoes van een groep mensen. Er komt wat muziek bij, het geroezemoes valt stil. De sfeer blijft mysterieus zodat ik geen idee heb welke kant het op gaat. Dit spanningsveld blijft even bestaan en na zo’n anderhalve minuut heb ik het vermoeden dat dit een vrij rustig, dromerig vervolg krijgt. Dit is in harmonie met de woorden die Al Wynter zingt.

De tekst gaat deels over de worstelingen in het leven zelf, zoals de schaamte voor de gemaakte (denk)fouten in het verleden. Soms klinkt er verslagenheid in zijn stem. Dit nummer is verdeeld in vier hoofdstukken. Instrumentale stukken maken de overgang tussen de hoofdstukken over het algemeen duidelijk. De muziek is vrij mild en tevens meeslepend. Richting het einde klinkt er een dof zoemend geluid tussen de muziek door. Als snel gevolgd door een paar mysterieuze klanken uit de keyboards (door Mark Numan) waarna dit heerlijk lange nummer na bijna zestien minuten langzaam wegsterft. (…)

Vijf nummers, dan zou je bijna denken dat het een EP is. Maar bij prog rock kunnen de nummers wat langer duren. Vandaar dat de tijdsduur van ‘The man who never was’ zo’n vijftig minuten is. This Winter Machine kan met dit debuutalbum vast wel een plaatsje veroveren in de prog scène.”

Naast This Winter Machine met het album The Man Who Never Was hebben we deze week: Anubis (Hitchhiking to Byzantium), Marillion (Misplaced Childhood), Shoot (On The Frontier), Collage (Moonshine), and Porcupine Tree (Voyage 34).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.