12th Art Rock Show: Lost in the Ghost Light

Sommige muzikanten hebben een herkenbare stijl die bij elke plaat terugkomt. Als de muzikant in kwestie ook nog eens consequent goede muziek aflevert, wordt een naam bijna een kwaliteitstempel. Tim Bowness is zo’n soort naam. Het mag dan ook geen verrassing heten dat dit album weer goed in elkaar steekt. Nog niet overtuigd? Weet dan dat de No-man-wederhelft Steven Wilson verantwoordelijk is voor de mix en master!

Luke Peerdeman van Prog Wereld: “Lost In The Ghost Light is alweer zijn vierde soloalbum en ook hier hoor je weer voornamelijk ingetogen, melancholische sfeertekeningen met goed verzorgde arrangementen die zijn afgesteld op de welhaast fluisterende stem van Bowness. Dat wil overigens niet zeggen dat dit nieuwe album geen eigen identiteit heeft. Integendeel, deze plaat klinkt een stuk warmer dan we van hem gewend zijn. Dit is ook veruit zijn meest symfonische soloalbum. De arrangementen zijn bovendien een stuk voller en minder ambient gericht dan bij de vorige twee platen. (…)

Ondanks het feit dat Bowness zijn stijl hier ietwat bijstelt, weet hij nog steeds sterke oorwormen te creëren. Op Kill The Pain That’s Killing You is het ritme zelfs bijna dansbaar. Hier ondervangt hij overigens gelijk een kritiekpunt dat men vaker tegen zijn muziek kan richten. Dit nummer is namelijk lekker onstuimig daar waar veel van zijn composities net iets te veel voortkabbelen. De rest van de nummers hebben desondanks wel een wat langzamer tempo. Hoewel dit ook wel bij het concept past, kan ik me voorstellen dat sommige progliefhebbers hun muziek iets explosiever lusten. Desalniettemin is dit een album dat menigeen zal moeten kunnen aanspreken.

Dit nieuwste album laat duidelijk weer horen waarom Tim Bowness al jaren lang een gewaardeerde naam is. “Lost In The Ghost Light” is een intrigerend conceptalbum dat is uitgewerkt met een oog voor detail. Deze plaat bewijst bovendien dat, in tegenstelling tot wat concept ter kwestie stelt, de muziek van deze artiest nog altijd even relevant is.”

Naast Tim Bowness met het album Lost in the Ghost Light hebben we deze week: The Pineapple Thief (What We Have Sown), Paatos (Timeloss), Genesis (Selling England By The Pound), Sanguine Hum (Now We Have Light), Henry Fool (Men Singing) and No Man (Returning Jesus).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.