14th Art Rock Show: Nos Âmes Saoules

Lazuli - Nos Âmes Saoules

Deze week stellen we Franse progressieve rock aan u voor. Opener is de Franse groep Lazuli met de nieuwe plaat Nos Âmes Saoules. Inmiddels kent iedereen wel het verhaal van Claude Leonetti, die na een verkeersongeval geen gitaar meer kon spelen en daarom een geheel nieuw instrument ontwikkelde, de Léode. Dit is een kruising tussen een Chapmann Stick en een digitale zingende zaag. Wil je ten volle genieten van deze Franse progband, geef dan de volumeknop dan een flinke draai…

Dick van der Heijde van Prog Wereld: “Het album telt tien nummers die onderverdeeld zijn in zeven fraai gestileerde songs en drie opstoppertjes waaronder een stemmig blaasarrangement op de Franse hoorn. “Nos Ames Saoules” staat bol van de variatie. Door opener Le Temps Est A La Rage met z’n prachtige opbouw van klein naar groot raak je helemaal in de ban van de muziek. Je hebt er geen erg in maar voordat je het weet heb je al vijf nummers achter je kiezen.

Het is niet dat Lazuli geen indruk maakt, want zelfs een toegankelijk nummer als Le Lierre klinkt groots en de finale van het zwierige Vita Est Circus kent gesoleer op gitaar en Leode waar je heel blij van wordt. Chaussures A Nos Pieds heeft ook dat ontzagwekkende, of je het nu hebt over het Peter Grabiel-achtige begin of de uptempo gitaarsolo aan het eind. Ook in de andere helft van het album vliegt de tijd voorbij. Le Mar Du Passe en Les Sutures zijn de meer donkere nummers van het album en hebben een betoverend effect op de luisteraar. Wat dat betreft sluit het zinderende titelnummer met z’n vele herhalingen daar goed bij aan.

Het is om ademloos van te worden. Pas met de piano van het afsluitende Un Ouil Jete Par La Fenetre kom je weer helemaal bij je positieven. Je kan dan weer normaal nadenken en relativeren. Het zal toch bij een ieder glashelder zijn dat Lazuli met dit album wederom de hoogste graad van erkenning en waardering verdient.”

Naast Lazuli met Nos Âmes Saoules krijg je deze week: Nemo (Le ver dans le fruit), Ange (Emile Jacotey Resurrection), Seven Reizh (Strinkadenn Ys), Atoll (L’araignee – Mal ) en Taal (Skymind).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.