22nd Art Rock Show: Affinity

Haken - Affinity

De Londenaren van Haken hebben niet bepaald stil gezeten. Na een EP en drie albums, is het nu tijd voor een vierde langspeler. Dat de band in die tijd behoorlijk is gegroeid, mag een eufemisme genoemd worden.

Luke Peerdeman van Prog Wereld: “Al vanaf de eerste tonen bekruipt me het gevoel dat het met de muziek wel goed zit. De band neemt de tijd om de spanning op te bouwen. Affinity.exe heeft als intro van het album een soort sluimerende koude oorlogssfeer. Haken zegt zelf, bij het maken van dit album, geïnspireerd te zijn geweest door de progressieve rock uit de jaren ’80. Dit is met name goed te horen op 1985. Ze weten hier een mooi samenspel te creëren tussen onderkoelde keyboardgeluiden, diepe bassen en het betere gitaargeweld. (…)

Op dit album valt ook weer op wat voor een mooie troef de band in handen heeft met zanger Ross Jennings. Zijn heldere stemgeluid is meermaals verantwoordelijk voor kippenvel. Een focuspunt tussen de ingewikkelde instrumentatie. Hij weet aan de muziek vanzelfsprekendheid te laten klinken. De goed op elkaar ingespeelde ritmesectie levert aan deze vanzelfsprekendheid ook een belangrijke bijdrage.

Het is moeilijk om negatieve punten te vinden bij een album dat virtuositeit op zo’n verfrissende wijze ter gehore brengt. Hoewel geen van de nummers op dit album zo veel indruk maakt als Cockroach King dat deed op het voorgaande album, moet dit haast wel het gevolg zijn van gewenning. Inmiddels weten we dat we van Haken erg sterke muziek mogen verwachten.

Naast Haken met het album Affinity staat deze week op de menu: Seventh Wonder (The Great Escape), Syndone (Melapesante), Circus Maximus (Isolate), Maudlin of the Well (Bath) and Royal Hunt (Paradox).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.