24th Art Rock Show: Emerger

Deze week stellen we de Zweedse band Carptree aan u voor. Het duo rondom zanger Niclas Flinck en toetsenist/producer Carl Westholm heeft al een mooie reeks platen achter zich. Carptree werd door een van mijn collega’s wel eens het beste bewaarde proggeheim van Zweden genoemd.

Maarten Goossensen van Prog Wereld: “Mocht je nog nooit iets van deze band gehoord hebben, dan valt er heel veel te ontdekken. In de ruim zestien jaar dat dit duo samenwerkt hebben ze vijf prachtalbums afgeleverd, met “Man Made Machine” en “Nymf” als persoonlijke favorieten. In die jaren hebben ze een heel eigen geluid weten te creëren. Sterke symfonische rock met een excentriek randje. Lastig te benoemen wat hun muziek zo bijzonder maakt. De stem van Nicklas Flinck moet je liggen. Zijn wat geknepen geluid zal wellicht niet iedereen bekoren. Maar, na een aantal luisterbeurten zal het je niet meer opvallen.

Evenals bij het laatste album “Nymf” zit er ruim zeven jaar tussen het vorige album. De heren nemen de tijd om een nieuw album te laten rijpen. Die tijd heeft ze goed gedaan. “Emerger” is namelijk een dijk van een album geworden dat je bij vlagen omver zal blazen. Maar ook een album dat om al je aandacht vraagt en dat je na 54 minuten vermoeid (maar voldaan) achter zal laten.

Wat opvalt, is de nog grotere rol voor de toetsen. Carl Westholm trekt regelmatig echt alles uit de kast. Momenten waarin er enorme toetsenmuren worden opgetrokken die dan opeens open gebroken worden met golven Mellotron, zitten veelvuldig in de composities verwerkt. Ik ben er gek op! De meeste nummers zitten ook behoorlijk vol. Grootse toetsentapijten, een vol basgitaargeluid, beukende drums, ondersteunende gitaarriffs en dan nog de zang en achtergrondkoortjes. Tel daar de warme en volle productie bij op en je hebt een plaat die staat als een (kast van een)huis.”

Naast Carptree met Emerger hebben we deze week: Sylvan (Posthumous Silence), Cosmograf (The Man Left In Space), Red Sand (Music For Sharks), Comedy Of Errors (Disobey), and Evership (Evership).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.