26th Art Rock Show: Sight of Day

De Britse progressieve rockband Mostly Autumn bestaat sinds de jaren 90. Inmiddels hebben ze meer dan twintig albums uitgebracht. ‘Sight of Day’ is hun nieuwste album.

Esther Kessel-Tamerus van Rockmuzine.nl: “De titeltrack bijt het spits af. De meerdere laagjes piano kunnen gespeeld zijn door twee paar handen. Angela Gordon en Iain Jennings zijn allebei toetsenist. Snelle en licht gespeelde noten worden vermengd met langzamere, zwaardere aanslagen. Olivia Sparnenn- Josh zingt bijna solo. Haar onvoorstelbare heldere stem komt perfect tot zijn recht. Er volgt een wending naar poppy sound, waar rock aan toegevoegd wordt. Later komt de zang van Bryan Josh erbij. De stemmen van Olivia en Bryan vormen een bijzondere blend. De drums, bespeeld door Alex Cromarty, lopen mooi heen en weer tussen de boxen. Dan is er twijfel: eindigt dit nummer?

Of is het een wending? Het blijkt een super wending naar een minimalistisch stuk te zijn. Hierin zijn enkele pianotonen te horen. Het prachtige gitaarspel van Chris Johnson, en/of Bryan had nog mooier uitgekomen als de drums een fractie zachter hadden geklonken. Een overgang naar akoestisch gitaar. Ik zit met een smile van oor tot oor te luisteren. Voor ik het weet is de poppy stijl er weer. Hoe krijgt Mostly Autumn het voor elkaar om deze stijlen in één nummer te stoppen en toch eenheid te bewaren? Wat een gave, heerlijk lange openingstrack van zo’n 14,30 minuten! (…)

Een groot compliment voor de voortreffelijke stemmen van Olivia, Bryan, Chris en Angela. Andy Smith gebruikt zijn bas voornamelijk als ritme instrument. Dit mengt zich perfect met de laagjes prachtig gitaarwerk, en de klanken die onder diverse toetsinstrumenten vandaan komen. In enkele tracks aangevuld met strijkers en/of fluiten. Zonder in herhaling te vallen hebben ze vastgehouden aan hun eigen Mostly Autumn sound. Zodoende is ook dit weer een verrassend en zeer goed album geworden. Tijdens hun tour, treedt Mostly Autumn in april twee keer in Nederland op. Dat beloven mooie shows te worden.”

Naast Mostly Autumn met Sight of Day hebben we deze week: Gentle Knife (Clock Unwound), Pendragon (Pure), Unitopia (One Night In Europe), Rush (A Farewell To Kings), and Spock’s Beard (The Kindness of Strangers).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.