29th Art Rock Show: Land Animal

Het artrockgezelschap Bent Knee scoorde met de albums Shiny Eyed Babies en Say So al geweldig. Met het nieuwe album Land Animal gaan ze helemaal uit de bol. Dick van de Heijde van Prog Wereld: ”

Bent Knee wordt opgericht in 2009 en de bandleden hebben als doel om de grenzen tussen rock en pop te verleggen. De Amerikanen zijn nogal ‘on’ en maken zeker geen slappe hap. Het is artrock in het kwadraat waar de band mee bezig is. Op dit vierde album, “Land Animal” genaamd, is deze stijl weer met veel energie volgepompt. Elementen alternatieve rock, metal, pop, ambient, avantgarde en prog doemen dan ook constant op en ik heb sterk het idee dat de luisterbaarheid van dit nieuwe album groter is gehouden dan ooit.

Tien nummers doen de ronde en het is de overtuigende stem van Swain die je moeiteloos overal doorheen loodst. In mijn zucht iemand als vergelijkingsmateriaal te willen noemen; Swain klinkt krioelend als Björk, nijdig als Sinnead ‘O Connor, betoverend als Kate Bush, ze zingt zo helder als Anneke van Giersbergen en heeft dat pop-achtige van Ellie Goulding. Ze is echter vooral zo intrigerend als zichzelf. Zelden heb ik een album gehoord waarop muziek en zang zo ineen grijpen. De twee zitten dan ook bijna altijd in elkaars vaarwater en dat bedoel ik positief. Het aantal tempo- en sfeerwisselingen op de plaat is hierdoor bijzonder groot. Het gaat echt alle kanten op, zowel binnen de nummers als daarbuiten. (…)

Het album gaat over de mens te midden van de alsmaar veranderende wereld. We horen teksten die gaan over communicatie, relaties en strijd, over het opwarmen van de aarde, technologie, racisme en sociale polarisatie etc. Desondanks is “Land Animal” geen politiek album. Nee, het is meer dat het gemotiveerd is door de huidige gang van zaken en terwijl de cd lekker voortgaat met een aantal sterke nummers is daar het ambiente Boxes waarmee het schijfje stemmig afsluit.

Zowel de teksten als de muziek hebben het doel verschillende mensen bij elkaar te brengen en dat is een nobel streven. Bent Knee is vaak op het podium te vinden dus dat is kat in het bakkie. Tezamen met deze sterke cd plus het feit dat de band nu in de stal zit van het internationaal vermaarde Inside Out/Sony-label moet dat ook al geen probleem zijn. Hou ze in de gaten deze zes hemelbestormers. Ik zeg: ze gaan er gestrekt in.”

Naast Bent Knee met Land Animal hebben we deze week: Crippled Black Phoenix (Bronze), Tortoise (Millions Now Living Will Never), Skeem (Skeem), Indisciplined Lucy (About The Black Eyed Girl) and Utopianisti (The Third Frontier).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00

 

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.