30th Art Rock Show: The Congregation

Leprous - The Congregation

Dat er ook goede progmetal uit het hoge noorden komt bewijst Leprous al vier albums lang. De in 2001 opgerichte band laat op haar nieuwste album The Congregation elf geweldige songs horen die bol staan van staccato gitaarriffs, inventieve drumfills en subtiele elektronica. Daarnaast is de vrij hoge stem van Einar Solberg een attractie op zich. De muziek klinkt als een mix van The Pineapple Thief, Tool en Muse… Maar uiteindelijk dekken ook al deze namen nog niet de lading. Leprous heeft namelijk gewoon een eigen geluid en dat is in de hedendaagse muziekwereld bijzonder knap. Naast Leprous met The Congregation hebben we op onze wekelijkse lijst: Karmakanic (Who’s the Boss in the Factory), Haze (The Last Battle), Rush (Moving Pictures), Russian Circles (Enter) and Hypnos 69 (Legacy).

Jan Didden van Festivalinfo.nl:”De modern klinkende progmetal houdt je 65 minuten in een wurgende greep. De gevarieerde songs zijn stuk voor stuk van grote klasse, zodat het bijna niet anders kan of de band moet gaan doorbreken naar een groter publiek. Zeker ook omdat de band, ondanks dat er complexe progmetal gespeeld wordt, soms flink toegankelijk kan klinken. Opener ‘Within My Fence’ , ‘Red’ en vooral ‘The Flood’ liggen vrij snel goed in het gehoor.

Ook het emotionele ‘Rewind’ begint nog lichtvoetig in het eerste deel, maar laat daar een uiterst intensief en zwaar tweede deel op volgen. Verder kan de band net zo makkelijk desolate en heavy stukken uit de hoge hoed toveren. Het tweede deel van ‘Slave’ doet bijvoorbeeld behoorlijk aan Primordial denken, inclusief een op de toppen van zijn longen schreeuwende Solberg. Soms doen ook de rustige postrockelementen aan het Finse Callisto denken (het begin van ‘Moon’). Eigenlijk is elk nummer een hoogtepunt op zich.

The Congregation is uitermate boeiend en gevarieerd en kan gerust als blauwdruk voor een modern klinkend progmetalalbum worden opgevoerd. Wat een fantastische plaat hebben de vier Noren voor ons opgenomen!”

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.