32nd Art Rock Show: Invention of Knowledge

Anderson & Stolt - Invention of Knowledge

Als Jon Anderson (Yes) en Roine Stolt (Flower Kings) samen een plaat maken dan gaat het hart van menig liefhebber van progressieve rock sneller kloppen. Math Lemmen van Prog Wereld: “Via pastorale openingen nemen Anderson en Stolt ons bij de hand langs de heldere, mystieke vocalen en tribale ritmes van ‘Olias Of Sunhillow’, de uitgesponnen composities van ‘Tales From Topographic Oceans’ en de symfonische landschappen van The Flower Kings. Maar die kwalificaties zouden onvoldoende recht doen aan het volstrekt unieke karakter van dit album dat is gevuld met vier nummers waarvan er drie zijn opgesplitst in twee of drie delen. Je kunt het met recht als een groeiplaat betitelen. Bij elke nieuwe draaibeurt, en ik ben de tel inmiddels kwijt, openbaren zich weer nieuwe kippenvelmomenten en geniale vondsten.

Op ‘Better Late Than Never’ constateerden we al dat Anderson vocaal in goede doen is en er weer zin in heeft. Op ‘Invention Of Kowledge’ betrapte ik hem zelfs op een paar enthousiaste “wooh”’s tijdens de openingstrack. Zijn stem klinkt als vanouds en de zanglijnen zoals we die van hem gewend zijn, redelijk eenvoudig. Uit zijn keel klinken die voor de liefhebbers echter als een weldaad voor de oren.

Roine Stolt is er glansrijk in geslaagd om deze unieke stem ruim baan te geven en daar omheen een prachtig symfonisch decor te bouwen. Hij heeft zich daarbij laten leiden door de stem en het melodisch materiaal dat Anderson aanleverde. Dat gaat natuurlijk gepaard met een paar onmiskenbare Flower Kings grooves en jubelende gitaren maar geen donkere, harde gitaarrifs en dominante drums zoals op de laatste twee albums van de bloemenkoningen.

(…) Wanneer je Jon Anderson en Roine Stolt samen op pad stuurt is het evident dat je flarden Yes en The Flower Kings te horen krijgt, maar dat er zo’n fraai authentiek symfonisch album uit zou rollen overtreft ook mijn stoutste verwachtingen. Anderson mag in zijn nopjes zijn met deze muzikale partner, want hij heeft al in jaren niet zo’n creatief en kwalitatief hoogstaand album afgeleverd. Hats off to Roine Stolt.”

Naast Anderson & Stolt met het album Invention of Knowledge staat deze week op de menu: Asia Minor (Between Flesh And Divine), Neal Morse (Sola Scriptura), Pallas (The Blinding Darkness), Yes (The Yes Album) and Blackmore’s Night (Secret Voyage).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.