36th Art Rock Show: Lost And Found

The Samurai of Prog - Lost And Found

Bassist Marco Bernard, drummer Kimmo Pörsti en zanger, violist en fluitist Steve Unruh vormen de harde kern van The Samurai Of Prog, een band annex project binnen ons geliefde genre. De één is een in Finland wonende Italiaan, de ander een rasechte Fin en nummer drie woont in de Verenigde Staten.

Hoeveel progbands uit de jaren zeventig schreven hun beste materiaal zonder dat het ooit werd uitgebracht als gevolg van aanpassingen in platencontracten, wijzigende samenstellingen van bands of het veranderende landschap van de popmuziek?

Deze vraag werd door zijn muzikale vrienden uit bands als Pavlov’s Dog, Lift, Odyssey, Cathedral en Quill beantwoord met het materiaal dat als basis diende voor “Lost And Found”. In overleg met de originele componisten en / of bandleden werden de nummers aangepast, uitgebreid en bijgeschaafd totdat ze pasten binnen het Samurai Of Prog stramien.

Math Lemmen van Prog Wereld: ”

De instrumentale opener Preludin laat ons een fraaie opgewekte mix tussen Kansas en Jethro Tull horen, wat bijna onvermijdbaar is met de viool en fluit van Steve Unruh. Na een mooi sfeervol pianostuk van David Meyers met onmiskenbare sporen van wijlen Keith Emerson, volgt de eerste epic, Inception. In dit werk wordt de goddelijke prog-drieëenheid uit de jaren zeventig, Genesis, Yes en ELP tot een smakelijk geheel samengesmeed. Vooral componist en toetsenist Grimillion en gitarist Shikoh (Glass Hammer) vervullen hier een prachtige hoofdrol. Ze worden daarin, geheel in stijl, bijgestaan door Bernard en Pörsti. Het vocale aandeel van Unruh kan me echter niet bekoren. Hij heeft zo’n typische Amerikaanse scherpe, enigszins geknepen stem met weinig ruimte voor expressie.

Nee, dan de vocale bijdrage van Jon Davison in She (Who Must Be Obeyed). Davison is een prima zanger die in het huidige Yes de best mogelijke vervanger van Jon Anderson blijkt. Daarom is het wel begrijpelijk dat hij voor dit nummer is gevraagd. De zanglijn is echter zo hoog dat Davison hier zijn eigen falset stem geweld aan moet doen. Jammer, want instrumentaal staat deze compositie als een ‘Yes’-huis. In Plight of the Swan wordt de prog-drieëenheid uit Inception in ere hersteld en uitgebreid met King Crimson-invloeden. Sterk toetsenwerk met heerlijk zwevende Mellotrons en mooi melodieus gitaarwerk van Öijen.

 (…)

Elke rechtgeaarde progliefhebber mag The Samurai Of Prog op zijn blote knieën danken dat zij deze zoektocht naar verloren gegane glorie uit de jaren zeventig-prog met zoveel liefde voor het genre zijn aangegaan, met als resultaat dit prachtige album.”

Naast The Samurai of Prog met het album Lost And Found staat er deze week op de menu: Nemo (Barbares), Fish On Friday (Shoot The Moon), Gazpacho (Night), Perfect Beings (Perfect Beings) and Fates Warning (Perfect Symmetry).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.