37th Art Rock Show: Winter

Nieuw studiomateriaal van de Britse groep Fen? Dat is een goede manier om ons de oren te doen spitsen, want de band stelde tot op heden nooit teleur. Andreas Smulders van Ragherrie.com: “Met album nummer vijf, Winter, zijn de drie Engelse heren er wederom in geslaagd een progressive/atmospheric (met soms zelfs wat post-)black metal-meesterwerkje af te leveren.

Winter is een goedgevuld album met een totale speelduur van 75 minuten – en als je de gelimiteerde editie koopt krijg je er een bonus cd met nóg ruim 17 minuten muziek bij! Na amper één luisterbeurt kunnen we al concluderen dat je met Winter waar voor je geld krijgt en dat er van verveling door de ellenlange songs geen sprake is; de drie Londenaren zijn hoorbaar in topvorm en alle elementen die we van voorgaande platen kennen zijn weer aanwezig. Ondanks de grote hoeveelheid muziek blijkt het album een mooie bloemlezing van al wat Fen tot zo’n boeiende band maakt. Gevoelvolle soundscapes, progressieve structuren, folky (semi-)akoestische gitaren en kneiterharde black metal worden op wonderschone wijze tot een samenhangend geheel gesmeed. Voor een ‘sfeervolle’ band die zoveel verschillende ingrediënten aan hun black metal toevoegt, is Fen er altijd in geslaagd een zekere gruizige vibe te bewaren – zo ook nu. De gitaartoon heeft zoals altijd een fijne rauwe ‘metalkwaliteit’ waardoor het album pit behoudt, en de zingende bandbaas Frank ‘The Watcher’ Allain maakt ook deze keer indruk met zijn karakteristieke grom, maniakale fluisterzang én smaakvolle cleans – dus ook op het vocale vlak is afwisseling het sleutelwoord. (…)

Ondanks dat de zes songs allemaal een eigen karakter hebben, laat dit album zich het beste als één geheel beluisteren. Winter is een even meeslepende als uitdagende luisterervaring en hoewel 75 minuten muziek misschien wat veel van het goede is, slaagt Fen erin de tijd voorbij te laten vliegen. Fans van het oudere werk van deze Engelsen kunnen dit nieuwe meesterwerkje dan ook blind aanschaffen.”

Naast Fen met Winter hebben we deze week: Maudlin of the Well (Part the Second), In the Presence of Wolves (Of Two Minds, Stages 1-2: The Ape and the Cage), KingBathmat (Crowning Glory), Neurosis (A Sun That Never Sets) and Ars Nova (The Goddess Of Darkness).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.