38th Art Rock Show: Dust

The Enid - Dust

Als het stof is neergedaald is alles gezegd en gedaan, zegt men altijd. We mogen voor wat de The Enid betreft hopen dat deze uitspraak uitsluitend geldt voor hun nieuwe album Dust en niet voor de band zelf. De band werd opgericht in 1975 door Godfrey, Stewart, Lickerish en William Gilmour.

Dick van der Heijde van Prog Wereld: “Dust is het afsluitende deel van de trilogie waar de band de afgelopen jaren middels de albums Journey’s End 2010 en “Invicta” 2012 bezig is geweest. Je krijgt op “Dust” precies wat je van een album op een dergelijke positie kan verwachten. Zo heeft de muziek een ‘finale-vibe’ waar je niet omheen kan. Deze komt naar voren in een mooie schakering van bombast, intensiteit, berusting en uitbundigheid. Het zijn zaken waar The Enid groot mee geworden is en die zoals altijd buitengewoon fraai floreren in de door hun gemaakte combinatie klassieke muziek en symfonische rock.

Als je dan bedenkt dat alle klanken vanuit de band zelf komen, raak je helemaal van je à propos en zo is het ook met de zang. Je hoort ongeveer een koor, het zijn echt maar twee man die zingen. Het is typisch dat bij The Enid de zang eerst dertig jaar een ondergeschoven kindje was, terwijl het anno nu bijna de hoofdzaak van het bandgeluid is. “Dust” focust meer dan ooit op het vocale en doet dat op een buitengewoon intrigerende manier. Max Read zorgt met zijn bronstige stem en de nodige apparatuur voor een mega-brede onderlaag en ondertussen kopt leadzanger Payne met zijn bereik van vijf octaven noot voor noot binnen. Het spreekt voor zich dat de tekstuele inhoud en het daarmee gepaard gaande concept van groot belang zijn.”

(…) Dust is een fraai album. Nee het is een heel fraai album, eigenlijk een keer zo goed als de andere twee albums van de trilogie. Het uitgekiende componeerwerk van de heren is zo exquise dat je voor altijd door de roes ervan bedwelmd wil blijven.”
Naast The Enid met het album Dust hebben we deze week: Syd Arthur (Sound Mirror), Pink Floyd (The Piper At The Gates Of Dawn), Mindmovie (Happiness and Tears), Nektar (Remember The Future), Paradigm Shift (Becoming Aware) and The Flower Kings (Desolation Rose).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.