39th Art Rock Show: Drift

Gitarist Jim Matheos (Fates Warning) is nog altijd een onderschatte muzikant, maar als je naar zijn staat van dienst kijkt, is die ronduit indrukwekkend. En nu is er Tuesday The Sky, op papier een samenwerking met God Is An Astronaut drummer Lloyd Hanney, maar is feite toch vooral een Matheos project.

Erik Groeneweg van Prog Wereld: “Het dichtst in de buurt kom je met een instrumentale versie van ISO, stemmige, atmosferische gitaarmuziek vol vervreemdende effecten en vervormde geluiden. In de bijsluiter noemt Matheos Brian Eno als inspiratiebron en dat snap ik wel in principe, maar in de praktijk hoor je het er nauwelijks aan af en moet je meer denken aan post-rocker als Tortoise en misschien Sigur Rós.

Ik vind het resultaat ondertussen heel fraai. Matheos en Hanney kunnen nog steeds flink uitpakken in vlammende rock, maar vaak stuurt Matheos zijn solitaire gitaarnoedels door zijn effectenbak, met als gevolg desolate of melancholische klankschilderijen. Liedjes zijn het niet, Matheos vertelt dat hij soms maar wat zat te rommelen tot er iets moois uitkwam. Dat is niet erg, omdat hij de stukken toch redelijk compact en gestructureerd houdt. Het wordt geen gepiel.

Daarbij krijgt hij af en toe wat prachtige ondersteuning van ISO collega Kevin Moore met zijn herkenbare knerpende en piepende synthesizers, en Trespassers William zangeres Anna Lynne Williams, die woordloze zang toevoegde. Haar dromerige stemgeluid in combinatie met het gitaargepingel doet deze luisteraar in elk geval erg denken aan bandjes als All About Eve en The Sundays. Heel fijn.

(…) Verder valt er erg weinig te mekkeren: dit is gewoon een mooie plaat die maar weer eens laat horen wat een veelzijdige vent Matheos toch is. “Drift” rockt, maar kan ook ontspannen, intrigeren en verbazen. Dan ben ik al een heel eind!”

Naast Tuesday The Sky met Drift hebben we deze week: Mogwai (Happy Songs for Happy People), God Is an Astronaut (Far from Refuge), Fates Warning (Darkness in a Different Light), Sigur Rós (Með suð í eyrum við spilum endalaust), Tortoise (Standards) and Bardo Pond (Acid Guru Pond).

Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.