44th Art Rock Show: Bottled Out of Eden

knifeworld-bottled-out-of-eden

Kavus Torabi is een druk ventje. Hij is van Iraanse afkomst en lid van band in ruste The Cardiacs, maar speelt ook gitaar bij Guapo, The Mediaeval Babes en Gong… En nog veel meer, obscuurdere, acts. Sinds 2002 steekt hij ook een hoop tijd in de band Knifeworld, waarvan dit het derde volledige album is.
De band bestaat nu uit maar acht muzikanten, waaronder drie saxofonisten! Psychedelische pop van de bovenste plank!

Erik Groeneweg van Prog Wereld: “Knifeworld maakt spannende muziek waar je als luisteraar echt je tanden in kan zetten, vooropgesteld dat je het trekt, natuurlijk. Ik moest er wel even aan wennen, wist eerst niet goed wat ik er eigenlijk van vond. De stukken hebben geen herkenbare opbouw met coupletten en refreinen, dus je moet er je eigen weg in vinden. Er wordt nergens briljant gezongen of virtuoos gespeeld, het is meer de som der delen die de plaat sterk maakt. De samenzang van Torabi en Woods is fraai, bijvoorbeeld.

Want dat vind ik intussen wel: ‘Bottled Out Of Eden’ is een knap album. Het hoort alleen nergens bij. Niet te pop, niet te stevig, niet te experimenteel, niet te psychedelisch, niet te somber, niet te progressief, maar lekker eigenwijs en wars van gedoe. Je kunt horen dat het in korte tijd is opgenomen: de band stapelt idee op idee op idee en al is het resultaat overhaast, veel van die ideeën zijn wel erg goed. Hier en daar lijkt Torabi zelfs zijn eigen genre geschapen te hebben. Vooral aan het einde van het album, met de sterke laatste drie stukken, komt er zoveel voorbij dat je daar alleen maar respect voor kunt hebben. Slim doordachte muziek. Lekker.”

Naast Knifeworld met het album Bottled Out of Eden hebben we deze week: Nosound (Afterthoughts), City of the Lost (At the Edge), TesseracT (Altered State), Antimatter (Leaving Eden), Discipline (Unfolded Like Staircase) and Sky Architect (A Billion Years Of Solitude).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.