44th Art Rock Show: Sand

Drie jaar na hun debuutplaat ‘Skye’ is het uit Canada afkomstige Monarch Trail terug met een tweede album. De naam van de band verwijst naar een route door de natuur in de Dundas Valley nabij Toronto. De muziek, onvervalste symfonische neoprog, klinkt namelijk best heel lekker.

Maarten Goossensen van Prog Wereld: “De neo progressieve insteek is zeker gebleven, maar de uitwerking is zoveel beter dan op “Skye”. De composities zijn ruimer van opzet, er is nog meer ruimte voor goed uitgewerkte instrumentale stukken en het geheel voelt soms filmisch aan. Het meeste indruk maakt echter de sfeer die als een rode draad door het album loopt, eentje die doet denken aan het klassieke Genesis album “Wind & Wuthering”. In elk nummer vind je wel stukken die aan dat prachtige album doen denken. Daarbij lijkt het toetsenspel van Ken Baird sterk op dat van Tony Banks in die tijd. Naast Genesis hoor ik ook invloeden van Nick MagnusIQPerfect Beings en zelfs een vleugje van The Moody Blues.

Het is echt een album voor toetsenliefhebbers. Wat Ken Baird in bijvoorbeeld een track als Station Theme en Missing laat horen is fenomenaal! De man is zo divers in zijn spel, soms klink het bijna klassiek en frivool zoals in Charlie’s Kitchen en op andere momenten zijn er van die vingervlugge zwevende solo’s die weer aan Clive Nolan doen denken, maar het gros lijkt zo uit de handen van de toetsenist van Genesis te komen. (…)

Maar buiten deze puntjes van kritiek om is ‘Sand’ een indrukwekkend album dat maar blijft groeien en dat het verdient om door vele beluisterd te worden.”

Naast Monarch Trail met Sand hebben we deze week: Seven Reizh (Samsâra), Pendragon (The Masquerade Overture), Siiilk (Way to Lhassa) and Habelard2 (Il Ritorno Del Gallo Cedrone).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.