46th Art Rock Show: Fractured

Fractured is het vijfde (én langverwachte) album van de Poolse multi-instrumentalist Mariusz Duda, een van de drijvende krachten achter de band Riverside. De plaat is geïnspireerd op wat er zich vorig jaar in Duda’s leven afspeekde. Nausikaä de Blaauw van Written in Music: “Het was op zijn zachtst gezegd een veelbewogen jaar waarin zijn vader overleed en zijn goede vriend en bandgenoot uit Riverside, gitarist Piotr Grudzinski, plotseling stierf aan een hartaanval en daarmee de toekomst van de succesvolle driemansformatie onzeker maakte. Geen wonder dat Duda met Fractured heel wat te verwerken had.

Het hoofdthema van het album is, zoals hij het zelf omschrijft, ‘het ontwaken na een persoonlijke tragedie’. Muziek als middel om tegenslagen, heftige ervaringen en verlies te verwerken: niet iets om te onderschatten. Hoe beter deze donkere ervaringen het hoofd te bieden, stoom af te blazen, begrip te kweken, er sterker uit te komen, dan met muziek?

Maar Fractured is meer dan rouwverwerking alleen. Duda heeft een conceptuele ontwikkeling doorgemaakt. Zijn zelfvertrouwen is gegroeid en op dit album durft hij meer, gaat hij nieuwe grenzen over. Hij was altijd al iemand die graag buiten zijn eigen comfortzone trad, maar op Fractured experimenteert hij (nog) meer met elektronica, geeft hij bovendien meer aandacht aan ritme. (…)

Met medewerking van het Poolse Sinfonietta Consonus Orchestra op twee van de persoonlijkste tracks op het album, Crumbling Teeth And The Owl Eyes en het fragiele A Thousand Shards of Heaven, en een bijdrage van saxofonist Marcin Odyniec, de man die eerder met Duda samenwerkte in Riverside. Natuurlijk ontbreken de herkenbare en lekkere basloopjes niet, is er ook ruimte voor jazzinvloeden en zelfs een verdwaalde gitaarsolo.

Vocaal komt Duda sterk uit de verf op Fractured en dat wordt nog eens onderstreept door de songteksten waar je je hoofd niet over hoeft te breken. In Anymore zingt Duda over het verlies van zijn vader, erg indrukwekkend. Het laatste nummer is getiteld Moving On. Een mooie, sombere afsluiter. Tijd heelt alle wonden, maar muziek sleept je erdoorheen.”

Naast Lunatic Soul met Fractured hebben we deze week: Godsticks (Emergence), Gazpacho (Night of the Demon), Bruce Soord with Jonas Renkse (Wisdom of Crowds), Rational Diet (At Work) and 3RDegree (The Reunion Concerts).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.