Art Rock Show – A Day at the Beach (Week 37)

Na vier jaar is de Noorse band Airbag terug met een nieuw album. De plaat met als titel A Day At The Beach, brengt zowel vernieuwing in de bezetting, maar ook in de muzikale weg ten gehoor.

Eric De Boer van Hifi.be: “Airbag is op A Day At The Beach niet meer een kwintet, maar een trio geworden. Na hun vorige album Disconnected uit 2016 ‘verloor’ de band twee leden die er sinds de oprichting al bij waren. Over bleven zanger Asle Tostrup, drummer Henrik Fossum en (hoe kan het ook anders) gitarist Bjørn Riis. Airbag moest opnieuw uitvinden hoe ze componeren en musiceren zouden, maar zag de wijziging in de personele bezetting ook als uitdaging om nieuwe inspiraties op te zoeken.

Die inspiratie werd volgens Airbag gevonden in een opleving van jaren tachtig elektronica, new wave en soundtracks. Met als gevolg dat Airbag A Day At The Beach neerpende en de studio in ging. Voor de basgitaar trok de band Kristian Hultgren aan, wiens progressieve rockband Wobbler ook onder contract staat bij Karisma Records. Naar verluidt hebben zowel Tostrup als Riis op dit vijfde album de toetsenpartijen voor hun rekening genomen.

Met A Day At The Beach heeft Airbag klankmatig een nieuwe weg ingeslagen. En dat is maar goed ook, want hoewel alle Airbag albums van hoog niveau zijn, werd vooral het Floydiaanse aspect in de gitaarsound van Bjørn Riis nogal voorspelbaar. Sterker nog, er was weinig verschil tussen de Airbag albums en de solowerken van de man, die David Gilmours spelstijl perfect beheerst en toepast. Met een thematiek die door de band wordt omschreven als een man die als echtgenoot, vader en broer zijn familie achterlaat in een onbekende toekomst. Het contrast tussen de wanhopige individu die worstelt om te kunnen overleven en machthebbenden die het vanaf een veilige afstand gadeslaan. (…)

Airbag bewijst als band te zijn geëvolueerd. Niet alleen door het afstappen van een vooral door Bjørn Riis doorgedrukte muzikale signatuur, maar ook dankzij het toepassen van nieuwe invloeden die de muziek verrijken en zelfs volwassener maken. Natuurlijk luister je nog steeds duidelijk naar Airbag, maar dan wel naar een betere, meer complete versie. En dat legt een degelijke basis voor een verdere toekomst.”

Naast Airbag met A Day at the Beach hebben we deze week: Sleeping Pulse (Under the Same Sky), Nosound (Lightdark), Bruce Soord & Jonas Renkse (Wisdom Of Crowds), Lion Shepherd (III), Chroma Key (Graveyard Mountain Home) & Blackfield (Live In New York City).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.