Art Rock Show – A Storm is Coming (Week 22)

Deze week is de centrale figuur Bjorn Riis, de medeoprichter, songschrijver en hoofdgitarist in de Noorse progressieve rock formatie Airbag. Het nieuwe album A Storm Is Coming is het derde soloavontuur en hierbij wordt hij bijgestaan door Airbag drummer Henrik Bergan Fossum, toetsenist Simen Valldal Johannessen van Oak en gitarist Ole Michael Bjorndal.

Vera van Lords Of Metal: “Bjorn Riis is een gitarist uit de klassieke symfonische school. Zijn stijl wordt, terecht, dikwijls vergeleken met die van David Gilmour van Pink Floyd. Ook ondergetekende heeft in het verleden al versteld gestaan van deze gelijkenis. Op zijn soloalbums lijkt het wel dat hij zich op dat vlak een beetje inhoudt en eerder kiest voor een benadering van ambient klanken en singer-songwriter materiaal.

Toch zijn de songs lang en zit er veel fraai gitaarwerk in verstopt. `When Rain Falls` kent een lange, verstilde aanloop voor de compositie open bloeit. Lieflijke klanken en strelende gitaarlicks, een beetje piano en pas na zes minuten horen we de fluwelen stem van Riis. Naar het einde toe laat hij zijn gitaar huilen. `Icarus` en `You And Me` zijn bedachtzame songs in singer-songwriter stijl, met doordachte teksten over relaties, het hoofdthema van deze plaat. `Stormwatch` is eigenlijk de verdoken titelsong met de aankondiging van de storm. Hierin horen we esoterische vrouwenzang van Mimmi Tamba en een keur aan zwevende gitaarklanken. Een streling voor de getormenteerde ziel. Akoestische gitaren en een ambient manier van spelen duikt op in `This House` waarna de `Epilogue` nog een rustig instrumentaal toetje is. Een kalm, maar mooi album vol integere gevoelens.”

Naast Bjørn Riis met A Storm is Coming hebben we deze week: AGUSA (Högtid), Mantric Muse (Mantric Muse), Pink Floyd (Wish You Were Here), Hypnos 69 (Legacy), Umpfel (As the Waters Cover the Sea) & Astra (Broken Balance).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.