Art Rock Show – Bran Coucou (Week 43)

Wat is leuker dan één powertrio? Twee powertrio’s natuurlijk! De Franse bands Ni en PoiL hebben waarschijnlijk hetzelfde gedacht hebben en dus ontstond PinioL, waar overigens als zevende lid een toetsenist aan toegevoegd is. Beide bands zijn niet erg gekend, dus moeten we afgaan op hun eerste gezamenlijke plaat: ‘Bran Coucou’. En dit is een erg mooie plaat geworden…

Wouter Brunner van Prog Wereld: “Had ik het over energie? “Bran Coucou” bevat genoeg om een middelgrote stad een stad een week  van stroom te voorzien. Hmm, dubbele powertrio’s als duurzame bron van energie, ik denk dat ik het idee maar eens ga patenteren… Afijn, Opener Pilon Bran Coucou schiet uit de startblokken en racet vervolgens veertien minuten door. En daarna doet Pogne hetzelfde, en daarna Mimolle. Er is wel eens een rustpunt, maar als geheel is het toch vooral fel en snel. Uitzondering hierop vormt afsluiter Orbite, waar het geluid van de vorige nummers toegevoegd wordt aan een compositie die toch vooral als doom metal bestempeld kan worden, met een bijbehorend lager tempo.
De afzonderlijke nummers doen dus niet voor elkaar onder in pit, maar daarmee is het niet gezegd dat de nummers te veel op elkaar lijken. Eerder het tegendeel, “Bran Coucou” kent een prettige verscheidenheid, met naast de eerdergenoemde doom metal ook bijvoorbeeld invloeden uit de spacerock, uit de krautrock, uit de Zeuhl en op Shô Shin lijkt zelfs een ode te worden gebracht aan de jaren ’90 mix van hip-hop en rock die bands als de Urban Dance Squad maakten. Het blijven echter invloeden, de hoofdmoot bestaat toch uit een sterk funkende muzikale basis van een vierkoppige ritmesectie met daaroverheen hoofdzakelijk staccato gitaarspel. De beste referentie is dan ook niet geheel verrassend King Crimson.

“Bran Coucou” is pas het debuut van PinioL, maar zeker een album dat nieuwsgierig maakt naar meer. In het begeleidende promosheet wordt de band bovendien neergezet als een podiumsensatie en dat geloof ik graag, dus ik hoop dat we in de toekomst nog eens in de gelegenheid zijn om deze band in de buurt te aanschouwen. Voor nu hebben we in elk geval een album dat zijn rondjes voorlopig nog wel even zal blijven maken en dat mijn jaarlijstje naar alle waarschijnlijkheid ook wel zal gaan halen.

Naast PinioL met Bran Coucou hebben we deze week: Pharaoh Overlord (Zero), Pure Reason Revolution (The Dark Third), No-Man (Together We’re Stranger), Starfish64 (The Future In Reverse) & Oceansize (Everyone into Position).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.