Art Rock Show – Distance Over Time – Week 11

Deze week krijgen we oude bekende Dream Theater over de vloer. Distance Over Time is het 14de studioalbum van de progressieve metalband. Dream Theater heeft wereldwijd meer dan 15 miljoen platen verkocht en voor dit album hebben zij een andere benadering toegepast.

Mario van Os van Prog Wereld: “Echte lange nummers kent dit album niet. Met 9:20 is At Wit’s End het langste nummer en het daaropvolgende Out Of Reach is met 4:04 het kortste nummer. Maar de echte epic van dit album is zonder twijfel het laatste nummer, Pale Blue Dot. Een nummer waarin alles samenkomt en echt epische vormen aanneemt. Dit nummer refereert naar het gelijknamige boek van Carl Sagan, waarin een beschouwing wordt gegeven over de aarde ten opzichte van het onmetelijk grote universum. Een reflectie op de nietigheid van de mensheid en onze verantwoordelijkheid om meer vriendelijk met elkaar en met moeder aarde (vanuit de ruimte een vage blauwe stip) om te gaan. Muzikaal is Pale Blue Dot ook het hoogtepunt van dit album met fantastische riffs, uitdagende duels tussen gitaar en toetsen, langere instrumentale stukken met complexe structuren en imposante drum- en baslijnen.

Met dit veertiende album is Dream Theater weer helemaal terug op het stevige prog metal pad. Muzikaal terug naar hun oorsprong, maar dan met 34 jaar ervaring. Dream Theater weet altijd te verrassen door hun geluid familiair en toch steeds vernieuwend te laten aandoen. Complexe en experimentele structuren in een herkenbaar jasje. Een album dat blijft groeien en daarmee wel eens boven al hun andere albums uit zou kunnen steken. Of dit album met afstand gaat winnen? De tijd zal het leren.”

Naast Dream Theater met Distance Over Time hebben we deze week: Enchant (Tug Of War), Symphony X (Iconoclast), Rush (Different Stages – Live) & Liquid Tension Experiment (Liquid Tension Experiment 2).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.