Art Rock Show – Et Ex (Week 48)

Gösta Berlings Saga staat voor authentiek én onvoorspelbaar. De Zweedse band blijft nooit lang vasthangen in één geluid. Op hun voorgaande albums was een potpourri van avant-garde, folk, jazz(rock), postrock, progressieve rock en psychedelische rock te horen.

Hans Ravensbergen van Rockportaal.nl: “Op het voorliggende vijfde album Et Ex (de eerste op hun nieuwe platenlabel) is een gewijzigde koers ingezet. Die koers vaart men met dezelfde bemanning als op Sersophane. Te weten kapitein Alexander Skepp (drums & percussie), stuurman David Lundberg (Fender Rhodes, Mellotron & synthesizers) en de bemanningsleden Gabriel Tapper (basgitaar, & Moog Taurus) en Rasmus Booberg (gitaar & synthesizers). De gedachte achter Et Ex is volgens de informatie bij het album, het etaleren van het contrast tussen minimalisme en maximalisme in relatie tot progressieve rock. Dit moest ik een kwartier tot mij door laten dringen. Na beluistering van het album dacht ik dat ik het begreep.

In een groot aantal van de acht nummers op deze cd is de invloed van elektronische muziek (EM) aanwezig. En in het bijzonder die van de klassieke Duitse EM uit de jaren zeventig van Tangerine DreamKraftwerk en Peter Baumann. Deze invloeden horen we met name in het openingsnummer Veras Tema, maar ook in Square 5 en Artefacts. Vooral in die laatste komen minimalisme en maximalisme binnen zes minuten samen. (…)

Gösta Berlings Saga laat op Et Ex horen dat progressieve rock niet dood is, maar opnieuw heeft uitgevonden. Et Ex is een album waar ik extreem blij van word.”

Naast Gösta Berlings Saga met Et Ex hebben we deze week: Ahkmed (The Inland Sea), My Dying Bride (The Light At The End Of The World), Moving Mountains (Waves), If These Trees Could Talk (Red Forest), This Heat (This Heat) & Disillusion (Back to Times of Splendor).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.