Art Rock Show – Fauna (Week 16)

Fauna is het zevende studioalbum van de Britse progressieve metalband Haken. Het werd op 3 maart 2023 uitgebracht via Inside Out Music. Het album is de eerste release zonder toetsenist Diego Tejeida, die de band in 2021 verliet. Oprichter Peter Jones diende als zijn vervanger.

Marcel Debets van Prog Wereld: “Qua concept lijkt het album op het eerste gezicht eenvoudig. Alle songtitels verwijzen naar een dier, soms letterlijk, soms indirect. Maar daaronder liggen meerdere lagen en uiteindelijk gaan de songs over mensen of de mensheid. Zo gaat het slotnummer Eyes of Ebony over de bijna uitgestorven witte neushoorn, maar daaronder gaat het over de vader van Richard Henshall, die in 2018 overleed en veel hand- en spandiensten verrichtte voor de band. Openingsnummer Taurus gaat dan weer over de hordes gnoes die over de Serengeti denderen en zo een metafoor vormen voor de Russische invasie van Oekraïne.

Na deze spetterende opening begint Nightingale lekker relaxed, met een jazzy elektrische piano-intro, maar het nummer als geheel heeft zo ongeveer alles wat we kennen van Haken. Zware gitaren, prachtige symfonische vergezichten, maffe deuntjes, ritmewisselingen om je gek te maken (nee hoor, dat is juist wat we willen!), en natuurlijk een waanzinnig mooi refrein. Plus dat alles in krap zeven en een halve minuut. Een absoluut hoogtepunt, en dan zijn we pas bij het tweede nummer. (…)

Het is altijd gevaarlijk om het laatste album van een band als hun beste te bestempelen. Soms beklijft het uiteindelijk minder dan je dacht (“Virus”). En om eerlijk te zijn, denk ik dat geen enkel album van deze mannen me meer zo bij de strot zal grijpen als destijds “The Mountain”. Maar dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het mijn eerste kennismaking was met deze geniale muzikanten. Dus laat ik het maar gewoon zeggen: “Fauna” is het meest complete album van Haken – tot nu toe. Hopelijk staat ons nog veel meer te wachten en kunnen we volgend jaar of het jaar daarop weer precies hetzelfde schrijven.”

Naast Haken met Fauna, Tesseract (Altered State), Thank You Scientist (Terraformer), Between the Buried and Me (Coma Ecliptic), Earthside (A Dream in Static) & Leprous (Live At Rockefeller Music Hall).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.