Art Rock Show – Gleb Kolyadin (Week 46)

De naam Gleb Kolyadin zal bij de veel luisteraars geen belletje doen rinkelen. Onterecht want Gleb Kolyadin is de uiterst begaafde pianist van de Russische band ‘Iamthemorning’. Kscope brengt het solodebuut van de pianist uit, dat naast een opmerkelijke line-up ook nog eens erg mooie progressieve composities bevat.

Eric de Boer van, Hifi.nl: “Voor het debuut, dat de naam van de pianist zelf draagt, is de progressieve rock line-up er een waar de progliefhebber zijn spreekwoordelijke vingers al bij voorbaat bij af kan likken. Voor de ritmesectie koos Gleb Kolyadin voor niemand minder dan drummer Gavin Harrison (King Crimson/ Porcupine Tree) en bassist Nick Beggs (Steven Wilson). Theo Travis (Robert Fripp/ Porcupine Tree/ Steven Wilson) verzorgde het fluit- en de saxofoonspel en waar nodig zijn op het album de stemmen van Nick Moss (Antimatter) en Steve Hogarths (Marillion) te horen. Als muzikale kers op de taart speelt ook Jordan Rudess (Dream Theater) deels mee op keyboard.

Wie Gleb Kolyadin eerder aan het werk heeft gehoord, weet dat de pianist/toetsenist gerust als virtuoos speler bestempeld mag worden. Maar hoewel er kleine vergelijkingen te maken zijn met Glebs werk voor iamthemorning in het pianospel dat op dit solo debuut ten beste wordt gegeven, staat zowel het hele werk als het spel van de pianist volledig op zichzelf. Kolyadin combineert klassieke met moderne spelstijlen die sterk, maar niet overdreven leunen op de ritmesectie die door Harrison en Beggs wonderschoon wordt ingevuld.

(…) Hoewel er teveel muzikanten aan Gleb Kolyadins eerste eigen album hebben meegewerkt om van een echte soloplaat te mogen spreken, is het album een waar genot om te beluisteren voor liefhebbers van prog, jazzrock en zelfs moderne klassiek. Er valt niets, maar dan ook niets aan te merken op de speelstijl en de composities van de hoofdartiest, terwijl beide aspecten flink worden verrijkt door de kundigheid van de gastartiesten. Het album legt de lat erg hoog voor de progressieve releases van 2018 en weet de luisteraar te grijpen met verfijnde ritmiek, verkennende speelstijlen en een ongrijpbare hoeveelheid pure schoonheid.”

Naast Gleb Kolyadin hebben we deze week: The Mute Gods (Do Nothing Till You Hear from Me), Porcupine Tree (Stupid Dream), The Anchoress (Confessions of a Romance Novelist), Paatos (Timeloss), Steven Wilson (Grace For Drowning) & Oceansize (Frames).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.