Art Rock Show – Grand Tour (Week 24)

Deze week brengen we één van de grotere bands in het progressieve genre – de Engelse band Big Big Train. De band heeft al vier Progressive Music Awards binnengesleept en is al aan het twaalfde album.

Alex Driessen van Prog Wereld: “Welnu, dat langverwachte album is zojuist uitgekomen en de eerste indrukken bevestigen dat aan de hoge verwachtingen voldaan gaat worden. Het nieuwe werk is getiteld “Grand Tour” en het betreft hier een semi-conceptalbum. Geïnspireerd door de 17e en 18e-eeuwse gewoonte van de Grand Tour, waar welgestelde jonge mannen en vrouwen op reis gingen om hun geest te verruimen, bevat het nieuwe album van Big Big Train negen nummers, bijna vijfenzeventig minuten muziek van hoogstaande kwaliteit, dat zich afspeelt in verre landen en daarbuiten. Een soort van grote rondreis voor het nageslacht van de rijke aristocratie. (…)

“Grand Tour” is een uitstekend album geworden, misschien wel het beste wat de heren/dame van Big Big Train sinds “English Electric Pt I” hebben geproduceerd. De kwaliteit druipt er vanaf, het album is sterk over de hele linie, er zitten nauwelijks zwakke punten in, de cohesie is hoog. Meer prog ook dan voorheen, de folk-invloeden hebben enigszins aan kracht ingeboet. Als je naar BBT luistert is het soms moeilijk om je te focussen op de muziek als geheel, er gebeurt zoveel dat je je aandacht regelmatig moet verdelen. Zoals een schilderij van Da Vinci waar je nooit op uitgekeken raakt. Het veelgeroemde klankenpalet lijkt alleen maar breder en dieper te zijn geworden, voor zover dat nog mogelijk was. Een sterke kandidaat voor de topplaatsen in de jaarlijkse eindejaarlijstjes. Het is te hopen dat de band het motto van dit nieuwe album nu zelf ook eens toepast: een ‘Grand Tour’ door Europa om ons deelgenoot te maken van hun rijke muzikaliteit in een live setting. Het zal tijd worden.”

Naast Big Big Train met Grand Tour hebben we deze week: Jonas Lindberg & The Other Side (Pathfinder), Jadis (Fanatic), Spock’s Beard (Snow) & Knight Area (Rising Signs From The Shadows).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.