Art Rock Show – If Only (Week 47)

De geschiedenis van de band gaat terug tot het einde van de jaren 70 toen de gitarist en bassist Jeff Brewer en de drummer Robert Hutchinson samen speelden in cover bands geïnspireerd op de klassieke prog. De twee speelden ook in prog rockband Holding Pattern maar in verschillende periodes tijdens de jaren 80. In 2013 ontmoetten de twee elkaar opnieuw en startten ze een soort project op tot ze besloten hun materiaal op te nemen. De gitarist Bryan Collins en de toetsenist Chris Dabbo vervolledigden de line-up.

Eric van den Bosch van Rockportaal NL: “(…) Maar goed, de heren blijken vooral verzot uit de prog uit de jaren zeventig en tachtig en merk je aan alles. Lange, lange tracks (drie dik boven de tien minuten) en het betere muzikale gefieper, waar je veel King Crimson en vooral Yes in herkent. Tegelijkertijd hoor je ook modernere invloeden als Saga, Spock’s Beard en zelfs Dream Theater. Dat klinkt misschien minder aardig dan het bedoeld is. Er is echter geen enkele reden om niet positief te blijven: de heren weten het namelijk ook in de lange tracks mét dat gefieper echte liedjes te houden en dat is iets waar voornoemde bands ook niet altijd in slagen.

Want tussen al die invloeden en de herkenning van Chris Squire-baslijntjes, King Crimson-riffs, Emerson, Lake & Palmer-pianopartijen, Saga-gitaar/toetsenduels, Marillion-gitaarpartijen en Spock’s Beard-melodieusheid hoor je vooral een band met ongelooflijk veel plezier en overtuiging musiceren. Hoe overduidelijk de invloeden ook zijn, ze combineren het tot iets wat op zichzelf staat en zowel in de tracks als op het hele album een variatie en spanningsboog heeft die maakt dat je zonder enige inspanning dik een uur geboeid blijft luisteren. Virtuoos en boeiend gaan niet altijd samen in de prog, maar hier wel.”

Naast The Far Cry met If Only, Castanarc (The Sea of Broken Vows), Confusion Field (Disconnection Complete), The Ryszard Kramarski Project (Sounds From the Past), The Arc Light Sessions (The Unintended Consequence of Memory), Different Strings (The Sounds of Silence Part 1: The Counterparts) & Marillion (Misplaced Childhood).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.