Art Rock Show – In Cauda Venenum (Week 45)

Dit jaar wordt de metalband Opeth 30 jaar. Het is geen metal in de traditionele zin van het woord, maar het 13e album van de Zweedse groep bewijst dat heaviness een gemoedstoestand is, niet een instelling op je versterker.

Eric de Boer van Hifi.nl: “Het is alweer drie jaar geleden dat Opeth Sorceress uitbracht. Hun derde plaat waarop de progressieve weg die sinds Heritage (2011) werd ingeslagen werd voortgezet, gevolgd door de fijne live registratie Garden Of The Titans van vorig jaar. Opeth, dat ooit begon als melodieuze death metal band, hing de grunts en zwaarste riffs aan het begin van dit decennium aan de wilgen om plaats te maken voor progressieve rock met stevige wortels in de zeventiger jaren. Al dan niet voorzien van opsmuk in de vorm van art rock of lichte psychedelische elementen, het progressieve genre bleef de hoofdtoon voeren.

Hoewel die omslag voor sommige oudere fans wat teveel van het goede was, wist Opeth trouw aan zichzelf te blijven en deed de band dat waar ze goed in waren: prachtige muziek componeren en uitvoeren. In Cauda Venenum (Latijn voor ‘het venijn zit hem in de staart’) is het resultaat van een flinke componeerperiode die Mikael Åkerfeld zichzelf gunde. (…)

Opeth daagt zichzelf echter uit en weet met veelvuldige tempowisselingen en een diversiteit aan vocale en instrumentale invullingen te blijven boeien. Heel af en toe neigen de orkestrale toevoegingen aan de muziek de overhand te nemen, wat gelukkig nooit echt gebeurt. In plaats daarvan zijn fenomenale akoestische elementen en een voor Opeth bijna vernieuwende zangstijl (Mikael gaat zichzelf bijna voorbij en dwingt zijn stembanden tot nieuwe kunsten) intelligente manieren waarop de band tot de luisteraar blijft spreken. (…)

Hoe dan ook, Opeth heeft zichzelf geperfectioneerd aangaande de ingeslagen progressieve weg. Wie na het luisteren van In Cauda Venenum van mening is dat Opeth nooit bij de death metal roots weg had moeten gaan, gebruikt waarschijnlijk nog een telefoon met draaischijf of gelooft nog dat de aarde plat is. Deal with it, want dit is Opeth zoals Opeth anno 2019 behoort te klinken!”

Naast Opeth met In Cauda Venenum hebben we deze week: Von Hertzen Brothers (Love Remains the Same), Anathema (Weather Systems), Paradise Lost (The Plague Within), Agalloch (Marrow Of The Spirit) & My Dying Bride (Turn Loose The Swans).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.