Art Rock Show – In Flight (Week 19)

Deze week brengen we de nieuwe plaat van de IJslandse groep Lucy In Blue. Maarten Goossensen van Prog Wereld: ”

Hoeveel procent van de bands uit ons genre zouden we kunnen uitvlakken als Pink Floyd nooit zou hebben bestaan? Ik denk een heel groot deel. Wat hebben deze legendarische Britten veel bands weten te inspireren! Zo ongetwijfeld ook deze uit IJsland afkomstige band. Deze vier jonge gasten leveren met “In Flight” hun tweede album af. Geloof me, dit is jaarlijstjes materiaal.

Het aantal progbands uit IJsland is volgens mij op één hand te tellen, maar met dit album doet Lucy In Blue volop mee. Ze maken op en top 70’s prog, met een modern randje. Denk dus aan Pink Floyd, maar ook aan CamelGenesis en bij vlagen aan King Crimson. Het tweeluik Alight zet direct de toon. Het eerste deel heeft een mooi slepend karakter met Rick Wright-achtige toetsen klanken en mooie samenzang. Het tweede deel is aan het begin mooi tegendraads en ontpopt zich tot een prettig poppy geheel. Opvallend is de geweldige frisse productie die elk instrument uitstekend uit de verf laat komen. Let in dit deel maar eens op het drumspel van Kolbeinn Þórsson, dat klinkt top.. (…)

Dat de band ook uit een ander vaatje kan tappen, wordt in Tempest wel duidelijk. Dit doet sterk aan King Crimson denken met tegendraadse passages en bij vlagen een sterke bak herrie waarin de twee toetsenisten aardig los mogen gaan. Indrukwekkend waar deze vier jonge mannen toe in staat zijn.

Met ruim negen minuten is titelnummer In Flight het langste stuk van de plaat. Hierin komt alles wat we eerder horen prachtig samen. De samenzang van deze twee gasten is zo mooi! En dan weer die sterke toetsenmuren die zo mooi worden opgetrokken en het lage gitaarspel die zorgen voor golven kippenvel. Het gitaarspel krijgt op dit nummer nog iets meer ruimte en heeft een fijne bluesy insteek.

Wat een geweldig album is dit beste lezers. Net zo intrigerend en overweldigend als de IJslandse natuur. Dit is jaarlijstjes materiaal.”

Naast Lucy in Blue met In Flight hebben we deze week: Sonora Sunrise (The Route Through The Canyon), Kingston Wall (King Size Box), Ozric Tentacles (Jurassic Shift), Nektar (A Tab In The Ocean) & Pink Floyd (A Saucerful Of Secrets).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.