Art Rock Show – Infernal (Week 38)

De muziek van Phideaux is niet echt eenvoudig te noemen. Niet nodeloos complex, maar vooral sterk gelaagd en intens. En nu hebben we daar Infernal, een dubbelalbum met daarop 89 minuten prog van een indrukwekkend niveau.

Maarten Goossensen van Prog Wereld: “Muzikaal wordt de lijn van de eerdergenoemde albums voortgezet. Het zit vol met van die typische Phideaux momenten. Denk aan de sterke overgangen, frisse tempowisselingen, meervoudige zang en het feit dat één nummer soms meerdere gezichten lijkt te hebben. Meteen al in Cast Out And Cold maken we kennis met heerlijke zanglijnen en echoing-technieken. Ook het marcheer-achtige pianotempo in The Error Lives On is typisch Phideaux. (…)

De rol van de piano is groot op dit album. In elk nummer duikt hij wel op. De ene keer meer op de achtergrond en op andere momenten wordt er bijna op gehamerd. Maar steeds is het precies goed. De toetsen van Mark Sherkus zijn verder goed gedoseerd. Vaak meer op de achtergrond, maar hij kan ook verrassend om de hoek komen met sterke korte solo’s.

Gelukkig is het tweede schijfje net zo interessant als het eerste. Zo vanzelfsprekend is dat echt niet. Een dubbelaar uitbrengen dat over het geheel blijft boeien is niet eenvoudig. The Sleepers Wake heeft zo’n melodie die niet meer uit je hoofd gaat en blinkt uit door het mooie cellospel. Het langste nummer From Hydrogen To Love behoort tot het beste dat de band maakt. Je wordt vriendelijke alle kanten op geslingerd en achter elke overgang zit weer een nieuwe verrassing. (…)

De muziek van Phideaux is anders dan anders. Beetje tegendraads. Onverwachts. Zwaar maar toch ook luchtig. Complex, maar wel toegankelijk. Gelaagd en diepgravend. Phideaux is de Rivella van de prog en Infernal behoort tot het beste dat de band tot nu toe maakte.”

Naast Phideaux met Infernal hebben we deze week: Demians (Building an Empire), Fish (Vigil In A Wilderness Of Mirrors), King’s X (Dogman), Eureka (The Compass Rose) & King Crimson (Red).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.