Art Rock Show – Le Fantastique Envol De Dieter Böhm (Week 15)

Deze week stellen we u de Zuid-Franse band Lazuli aan u voor. De band werd eind de jaren negentig opgericht en brengt muziek die rock, progressieve rock en wereldmuziek mengt.

Hans Ravensbergen van Rockportaal.nl: “Voor Lazuli zijn hun nummers doeken waarop ze kleuren mengen om hun eigen wereld te schilderen. Karakteristiek is de zwevende stem van Dominique Leonetti. Vaak speelt de man met de gevlochten lange sik met woorden. Daarbij maakt hij handig gebruik van de fonetische aspecten van de Franse taal. Want ja, alle teksten zijn Franstalig. Naast de muziek maakt dat de Fransen authentiek en buitengewoon geliefd op en naast het podium.

Dit album met de poëtische titel is een ode van Lazuli aan haar trouwe fans. Ga vooral niet zoeken op Dieter Böhm, want de personen die je vindt worden hier niet bedoeld. Dieter Böhm is een willekeurige naam die je kunt veranderen in je eigen naam. Zo valt in de bijsluiter van het 60 (!) pagina’s tellende cd-boekje te lezen. En de fantastische vlucht is niets meer of minder dan een fabel.

Lazuli verstaat de kwaliteit om intiem gitaarspel vrijwel ongemerkt en vloeiend te veranderen in enorme golven muziek. Vanuit het niets komen drums vanuit de achtergrond naar voren om zich samen met de zang in je bovenkamer te nestelen. Alleen al het luisteren naar het openingsnummer Sol staat met zijn fijnzinnige (of is het eigenzinnige) geluiden symbool voor het hele album. (…)

Ooit zei Claude Leonetti dat hij poëzie, metaforen en beelden nodig heeft om uit te drukken wat hij voelt. Alle negen nummers bevatten die in muziek uitgedrukte poëzie en metaforen. Net zoals deze progfabel bedoeld is. Met ruim 42 minuten is het album naar hedendaagse maatstaven kort. Daarom haal ik het oeroude cliché nog maar eens uit de kast: het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Lazuli is er opnieuw in geslaagd een boeiend luister album te maken.”

Naast Lazuli met Le Fantastique Envol De Dieter Böhm hebben we deze week: Magic Pie (The Suffering Joy), Unitopia (Artificial), Pallas (The Blinding Darkness), Izz (The Darkened Room) & Phideaux (Number Seven).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.