Art Rock Show – Magnified as Giants (Week 14)

We vallen in herhaling: ook deze week een rockband uit Noorwegen… Feit is dat er veel goede progmuziek uit dit prachtige land komt…

Maarten Goossensen van Prog Wereld: ”

Deze keer is het de beurt aan Ole Michael Bjørndal, Hij is de gitarist van de Noorse band OAK en hij speelde ook mee in de live band van Airbag en Bjorn Riis. Onder de naam ‘Caligonaut’ brengt hij zijn eerste soloalbum uit. Hij volgde bij Robert Fripp een cursus in zijn nieuwe manier van het stemmen van de gitaar en past deze ook toe op dit album. Verder wilde hij een album maken in de geest van King Crimson, Genesis, Pink Floyd en Rush met het moderne van Tool en Opeth. Nu noteert iedere symfo act dit wel in zijn begeleidend schrijven, maar bij dit album is mijn interesse meteen gewekt.

Ole Michael Bjørndal wordt op dit album bijgestaan door drie leden van Wobbler. Kristian Karl Hultgren is verantwoordelijk voor het zalige basgitaarspel en schreef ook mee aan de muziek. Zijn bandmaat Lars Fredrik Frøislie heeft op dit album zijn hele scala aan vintage toetsenarsenaal ingezet. Verder hoor je violiste Åsa Ree die onlangs met haar band MEER indruk maakte met het album “Playing House” en verder doen ook leden van Airbag, Pymlico en OAK mee.

“Magnified As Giants” bevat slechts vier (lange) nummers. Wat hierop te horen valt doet me keer op keer in positieve zin verbazen. Ole Michael Bjørndal is een symfonische rock liefhebber in hart en nieren én een zeer begenadigd componist. (…)

Het is ongekend wat Ole Michael Bjørndal neer weet te zetten op dit album. Door dit soort muziek werd ik liefhebber van het genre. “Magnified As Giants” is een moderne ode aan de rijke symfonische rock uit de jaren ’70, overgoten met een modern sausje. Dit album gaat zonder twijfel hoog eindigen in de jaarlijstjes, daar kan de lelijke hoes niets aan veranderen. En dan moet het nieuwe album van OAK ook nog uitkomen dit jaar… de lat ligt hoog.”

Naast Caligonaut met Magnified as Giants, Meer (Playing House), Submarine Silence (Did Swans Ever See God?), Tammatoys (Conflicts), Kepler Ten (Delta-V), Bjørn Riis (Forever Comes to an End) & Abel Ganz (Abel Ganz).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.