Art Rock Show – Masters of Illusion (Week 36)

Masters Of Illusion is de titel van het negende studio-album van de sympathieke progrockers uit Wales. De stijgende lijn die de albums van het gezelschap de afgelopen jaren heeft gekenmerkt, opnieuw is doorgezet.

Alex Driessen van Prog Wereld: “Want er is veel te genieten op het nieuwe album van Magenta. Toetsenist/componist/producer Rob Reed had het al eerder aangekondigd: hij had weer eens ouderwets zin in een echt prog-album met alle toeters en bellen die je je daarbij voor kunt stellen. Zoals lange, uitgesponnen nummers met veel pathos, drama, tempo- en stemmingswisselingen. Met veel ruimte voor toetsen, gitaar en (meerstemmige) zang. Kortom, alles wat prog zo interessant en aantrekkelijk maakt. En dat is goed gelukt, kan ik u vertellen. (…)

Met het afsluitende Masters Of Illusion, klokkend op ca. 17 minuten, heb je meteen het prijsnummer te pakken. Het bevat alles wat prog maakt tot wat het is. Het nummer handelt over de strijd die Vincent Price leverde met regisseur Michael Reeves op de set van de klassieker Witchfinder General. Alleen al die start met een door violen gedomineerd melancholiek intro waarbij zich langzaam een elektrische gitaar voegt plus de zangstem. In het hierna volgende stuk veel referenties: van Marillion-achtige toetsen (Market Square Heroes) tot Camel-esque gitaarspel. Heerlijk herkenbaar, Rob Reed maakt zijn belofte waar. Het tempo gaat omhoog en Fry’s bekende, aan Steve Howe refererende wah-wah sound maakt zijn entree. Yes klinkt sowieso sterk door in het vervolg, vooral in de (harmonie) vocalen. Veel tempowisselingen, het sterke thema keert regelmatig terug om uiteindelijk te eindigen in een even rockend als swingend crescendo. Topnummer!

De balans tussen de instrumenten is perfect, de productie van Rob Reed is als altijd uitstekend verzorgd. Reed zelf is prima op dreef met volop vintage toetsen geluiden, Booth zingt de pannen van het dak, soms jubelend dan weer emotievol en swingend. Fry is een absolute geweldenaar die alle stijlen lijkt te beheersen en regelmatig boven de band uit zwerft. De ritmetandem van drummer Griffiths en bassist Nelson lijkt steeds beter op elkaar ingespeeld, ik ben vooral te spreken over de melodische gave van de laatste. De bijdragen op saxofoon, hobo en Ierse doedelzak passen uitstekend in het al goed gevulde palet aan kleuren en smaken. Laat je niet van de wijs brengen door het aantal referenties; Magenta heeft een herkenbare en volledig eigen stijl die steeds verder uitgekristalliseerd raakt.”

Naast Magenta met Masters of Illusion hebben we deze week: Shadow Circus (On A Dark And Stormy Night), Camel (The Snow Goose), Discipline (This One’s For England), Marillion (Clutching at Straws) & Genesis (A Trick Of The Tail).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.