Art Rock Show – Mind Over Depth (Week 21)

Het zevende album van Cosmograf breekt met de traditie van de band om zich rond één enkel concept te centreren en ziet Robert Armstrong een zwaardere stijl van progressieve muziek omarmen. Maar klinken doet het wel…

Jos Driessen van Prog Wereld: “Met dit nieuwe album, “Mind Over Depth” revancheert alleskunner Robin Armstrong zich, maar pas op, buiten de metaforische titel om zit er verder geen waarschuwingssticker op. Het zal deze keer wellicht niet ieders favoriet gaan worden. Fans van het eerste uur zullen de gedragen nummers en neo-progressieve inslag van de muziek missen en dan is het ook nog niet eens een echt conceptalbum. Het bekende hoorspel-element, dat Cosmograf steevast toepast om de typerende album conceptsfeer te creëren, wordt ditmaal sporadisch opgevoerd. Daar tussendoor gaat het er stevig aan toe. En met stevig bedoel ik niet bij vlagen zoals in de nummers Motorway of Hay Man op het voorgaande album.

Nee, werkelijk alle nummers duiken diep de inktzwarte wateren in van de progressive metal. Het zijn op dit album juist de rustige introductie- of korte tussenfasen die in de nummers kort en bondig blijven! Dat zijn we niet gewend van Cosmograf. (…)

Voor mij is het hoe dan ook een topalbum dat zeker in mijn persoonlijke top 10 van 2019 terecht komt. Zonder compromissen aan de Cosmograf compositiestijl te doen lijkt Robin Armstrong de schroom van zich te hebben afgeschud en durft hij met zijn riffs en solo’s de gitaarduellen met de zware jongens uit de metalscene aan te gaan. Wellicht haken er een paar mellow fans van het eerste uur af, maar komen er zeker uit de metalhoek vele nieuwe bij.”

Naast Cosmograf met Mind Over Depth hebben we deze week: Anekdoten (Until All the Ghosts are Gone), Porcupine Tree (Stupid Dream), Arena (Contagion), Galahad (Empires Never Last) & Fish (Scattering Crows).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.