Art Rock Show – Novella – A Renaissance Special (Week 32)

Deze week staat in het teken van de Engelse progressieve rockband Renaissance. Het onafhankelijke Britse label Cherry Red Records bracht onlangs een vernieuwde en uitgebreide editie van het album Novella uit. We laten u meegenieten…

Markwin Meeuws van Prog Wereld: “Als je Renaissance-fans zou vragen wat ze het beste album vinden, kan je gemakkelijk zeven verschillende antwoorden krijgen. “Novella” komt zeker ook vaak in één van deze rijtjes voor. De plaat is alles wat je van een symfonische rockklassieker mag verwachten: slechts vijf -voornamelijk lange- tracks, zeer bombastisch, erg melodieus, met veel prachtig gearrangeerde orkestklanken en tenslotte met een prachtig zingende Annie Haslam. (…)

Hoogtepunten van deze plaat aanwijzen is zinloos. Uiteraard gaat echter de voornaamste aandacht uit naar de twee lange stukken. Touching Once is daarvan mijn favoriet, met name door de fantastische break die rond de drie minuten inzet, ingeleid door wat ‘la-la-la’-gezang en veel orkestgeluiden. Dan volgt een wat rustiger stuk, dat door het fantastische baswerk van John Camp al gauw stevig wordt opgevoerd. Maar ook de bombastische plaatopener Can You Hear Me? Is terecht een klassieker. Het nummer zit vol prachtige melodieën, allemaal zwaar klassiek aangezet, en zit ook vol tempowisselingen en sfeerwisselingen. (…)

Het mooiste nummer vind ik echter het rustige en akoestische The Sisters, dat een zigeunerachtige stijl heeft. Daarin geeft Michael Dunford een akoestische gitaarsolo die elke beschrijving te boven gaat, en kippenvel veroorzaakt. Alleen al op grond van dit nummer is ‘Novella’ verplichte kost. Ook voor de rest is Renaissance als geheel een zeer belangrijke groep in de geschiedenis van de symfonische rock.”

Naast Renaissance met Novella hebben we deze week: October Project (Falling Farther In), Amazing Blondel (England), Mary Fahl (Love & Gravity), Vashti Bunyan (Lookaftering), Vermillion Sands (Water Blue) & Renaissance – Live.

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.