Art Rock Show – Nowhere Now Here (Week 6)

De Japanse post-rock band Mono mag dit jaar twintig kaarsjes uitblazen. En als klap op de vuurpijl werd vorige week een nieuwe – de tiende – plaat aan het publiek voorgesteld.

Bespreking op de website Murmure: “Nowhere, Now Here volgt de lijn van voorgaande albums, maar gaat zelfs nog een stapje verder. Dit is zeer waarschijnlijk het meest harde en duistere album dat we tot op heden van de Japanners zagen. Maar zonder twijfel is Nowhere, Now Here ook één van de sterkste platen uit het oeuvre van Mono. (…)

Na deze twee gave, haast tegenstrijdige openers, is de uitgesponnen titeltrack vervolgens een prachtige muzikale reis, zoals we dat wel eerder hebben gehoord van Mono. En Nowhere, Now Here eindigt wederom een wonderschone, doch stevige climax. Hetzelfde kunstje wordt nog eens beter herhaald in Sorrow, dat uitmondt in een prachtige melancholische climax waarbij de emoties hoog oplopen. Het absolute hoogtepunt is echter zonder twijfel Meet Us Where the Night Ends. Net als Sorrow, is dit een ongewoon melancholisch nummer, ook niet in de laatste plaats vanwege de geluidsample die we gedurende de track steeds terug horen. Ook in Meet Us Where the Night Ends worden alle registers nog een keer open getrokken en slaan hier werkelijk in als een bom. Een ongekend mooi, maar relatief duister nummer voor Mono-begrippen. Daarna is het wederom bijkomen met de Funeral Song en Vanishing, Vanishing Maybe is uiteindelijk de kalme afsluiter.

(…) En toch is het bij elkaar een prachtig geheel. Met de twintigste verjaardag in aantocht, overtreft Mono zichzelf met een album dat zich zeker mag meten met de sterkste releases uit het toch al prachtige en rijke oeuvre van de Japanse band. En voor ons is hiermee het eerste echte hoogtepunt van 2019 een feit.”

Naast Mono met Nowhere Now Here we deze week: God is an Astronaut (Age Of The Fifth Sun), Yndi Halda (Under Summer), Caspian (Dust and Disquiet), Mono & World’s End Girlfriend (Palmless Prayer – Mass Murder Refrain), Eluvium (Lambent Material) & Toe (The Book About My Idle Plot On A Vague Anxiety).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.