Art Rock Show – Passage to the Forest of Mysterious & “Birds (Week 27)

De Oekraïner Anatoly Kalugin steekt zijn voorliefde voor toetsen nooit onder stoelen of banken. Op de nieuwste plaat van een van zijn projecten Karfagen is dit niet anders. Passage To The Forest Of Mysterious is eerst en vooral een toetsenalbum. Zelden hebben de keyboards zo goed geklonken.

Fred Nieuwesteeg van Prog Wereld: “Kalugin is een sfeermaker en hij steekt hiermee direct van wal. Luchtig gitaargetokkel op een fluwelen bedje van toetsen met woordloze zang doet je onmiddellijk geloven dat je op weg bent naar het beloofde mysterieuze bos. Het stuk, Kingfisher & Dragonflies, is overigens wel het vierde deel van een epic, waarvan de andere delen op eerdere cd’s verschenen. Dat is ook Kalugin/Karfagen; lange nummers, opgebouwd uit meerdere delen, die soms later weer terugkomen.

De hoofdact van de cd, Mysterious Forest, bestaat dan ook uit drie delen, al is deel drie dan weer een reprise van deel twee. Het is nu toetsen voor en toetsen na. Kalugin lijkt alles uit zijn klavieren te willen halen. Zijn speelstijl is ronduit weelderig en uitbundig, hij wil duidelijk laten horen wat hij in huis heeft. En dat is behoorlijk wat. Hij soleert vol variatie en doorspekt zijn composities met thema’s die regelmatig terugkeren. De melodie staat rondborstig voorop, alles staat in het teken van het presenteren van zo harmonieus mogelijke muzikale landschappen. Die landschappen zijn ook nog eens buitengewoon sprookjesachtig. De inbreng van viool, dwarsfluit en fagot dragen hieraan absoluut bij. (…)

Een bijzondere vermelding verdienen nog wel de gitaristen, drie in getal. Hun spel is om door een ringetje te halen.  Met name het spel van Max Velychko spreekt tot de verbeelding. Hij speelt meerdere tokkelpartijen zoals in het begin, maar zijn elektrische solo’s zijn ronduit zalig. Het samengaan met het toetsenspel van Kalugin levert soms ijzingwekkend mooie passages op.

De limited 2cd’s edition levert bonus-cd “Birds” op. Dit is naar verluidt een instrumentale versie met director’s cut van het album “Birds Of Passage” uit 2020. De gevederde vrienden vliegen ons in drie delen tegemoet, aangevuld met een kort piano-intermezzo. Met name het eerste deel is een rechtstreekse aanklacht tegen somberheid. Het kan bijna niet anders of je krijgt bij het beluisteren hiervan een vrolijk humeur. Deel drie lijkt wel geschreven als een triomfmars. (…)

Ik vind het allemaal prachtig, als symfosmulpaap lust ik hier wel pap van.”

Naast Karfagen met Passage to the Forest of Mysterious & “Birds, Big Big Train (The Second Brightest Star), This Winter Machine (The Man Who Never Was), Agusa (Ekstasis – Live in Rome), Pattern-Seeking Animals (Pattern-Seeking Animals) & Kaprekar’s Constant (Depth of Field)

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.