Art Rock Show – Resistance (Week 44)

Een nieuwe album van de Britse band IQ is altijd goed nieuws. De band hoeft zich niet meer te bewijzen en behoort al decennia tot de vaandeldragers van de neo-progressieve rock.

Maarten Goossensen van Prog Wereld: “De muziek van IQ is altijd bijzonder gelaagd en heeft vaak heel wat luisterbeurten nodig voordat het al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Hoe meer luistertijd je investeert, hoe meer ze gaan groeien. Dat is bij “Resistance” niet anders. Ik moest even zoeken hoe je dit album het beste kunt benaderen. Ik beoordeelde het album eerst door elk nummer apart af te wegen, maar dat werkt niet. De band laat niet voor niets alle nummers in elkaar overlopen en dáár ligt de sleutel. Beschouw de eerste cd als één episch stuk en het wint enorm aan kracht!

Wanneer je het album als één stuk gaat beschouwen, dan neemt de band je mee op een indrukwekkende reis. In termen van sfeer en dosering behoort dit album tot het beste dat de band tot nu toe creëerde. Als ik je zou zeggen dat de eerste echte gitaarsolo van Mike Holmes pas na zo’n 24 minuten te horen is, zou je misschien teleurgesteld zijn. Toch is het waar. Eerst stelde mij dat teleur, maar ik ga die keuze steeds meer waarderen. In Alampandria is zijn eerste korte solo te horen, maar in Shallow Bay komt het echt tot een enorm hoogtepunt. Er is inmiddels heel wat elektriciteit opgewekt die in die alles verscheurende solo tot uiting komt. Wat een ontlading. Deze solo is lyrisch, maar heeft ook een soort agressie. Hij raakt me tot in mijn diepste diep. Geweldig!

Dat betekent niet dat Mike Holmes tot die tijd niet te horen is. Zijn riffs en powerchords zijn niet van de lucht en geven de muziek een enorme meerwaarde. In Rise schuren zijn riffs tegen de metal aan. Maar in datzelfde nummer zorgen ook zijn akoestische klanken voor heel wat sfeer. (…)

Tel hier de indrukwekkende productie bij op, en wat mij betreft ook de mooiste hoes die ze ooit lieten maken, en je hebt een indrukwekkend geheel. Dit album kan zomaar doorgroeien tot de hoogte van ‘Subterranea’…”

Naast IQ met Resistance hebben we deze week: Carptree (Subimago), Magenta (Metamorphosis), Blind Ego (Liquid) & The Flower Kings (The Sum Of No Evil ).

Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.