Art Rock Show – The Atlantic (Week 13)

Deze week staat de Zweedse band Evergrey centraal. De band uit Göteborg is al meer dan twintig jaar actief. En bijna ieder album staat vol met geweldige nummers.

Ralph Uffing van Prog Wereld: “De ritmesectie staat als een huis – wat is die Jonas Ekdahl toch een heerlijke drummer – en Englund en Danhage toveren de ene strakke riff na de andere uit hun instrumenten. Zelfs toetsenist Rikard Zander, die toch vaak op de achtergrond opereerde, treedt hier meer dan gebruikelijk op de voorgrond. Dat Tom Englund tot één van de betere zangers in het genre behoort, behoeft geen verder betoog.

A Silent Arc trapt het album furieus af met een haast Meshuggah-achtige riff die werkelijk keihard naar binnen knalt. Het wordt echter nergens een aanslag op de zenuwen omdat het nummer ook een aantal fraaie melodieën kent gecombineerd met een sublieme gitaarsolo. En zoals we van Evergrey gewend zijn, staat het hele album vol met mooie, pakkende partijen. Veel van de refreinen nodigen uit tot meezingen. All I Have is een stuk trager dan de opener, maar bevat wel dezelfde lekkere ingrediënten. De manier waarop technisch vakmanschap en meeslepende partijen op dit album hand in hand gaan, grenst aan het perfecte. Luister maar eens naar het geweldige Currents, dat ook nog eens een epische finale kent met de toetsen van Zander. Ook de welhaast verplichte ballad ontbreekt niet. Departures is echter niets minder dan een blauwdruk hiervoor.

(…) Evergrey weet op ‘The Atlantic’ een geweldige symbiose te bewerkstelligen tussen spijkerharde passages en hele fijne melodieën. Het album kent gewoon tien hoogtepunten. De band bestaat inmiddels meer dat twintig jaar, maar als men platen dit niveau kan blijven maken, kan men nog minimaal eenzelfde periode mee. Dit is de prog metal release waar de overige releases in het genre in 2019 aan gespiegeld gaan worden. En ik kan me haast niet voorstellen dat het niveau gehaald gaat worden. Laat staan overtroffen.”

Naast Evergrey met The Atlantic hebben we deze week: Cairo (Conflict And Dreams), Circus Maximus (The 1st Chapter), Avantasia (The Metal Opera, Pt. II), Vanden Plas (Christ 0) & Planet X (Quantum).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.