Art Rock Show – The Fold (Week 5)

Het is lang stil geweest rond de Canadese progband Karcius. Niet minder dan zes jaar had de band nodig om met een nieuwe (concept)plaat op de proppen te komen. En het resultaat mag er best zijn.

Dick van der Heijde van Prog Wereld: “Om de plaats van Karcius in het proguniversum goed te kunnen bepalen is een blik op de bestaansontwikkeling van de band van groot belang. Het vorige album, het uit 2012 afkomstige “The First Day”, is namelijk een cruciale. Daarop is een soort emo-prog te horen waarin je de band nog amper progressieve jazzrock met metal hoort vermengen zoals men dat in het verleden deed.

De grootste verandering echter is dat Karcius met Sylvain Auclair een bassist in de gelederen heeft gekregen die tevens vocalen aan de muziek toevoegt. Het resultaat is een album dat meer pakt, dat meer eigenheid laat horen. Het hier besproken “The Fold” zet die lijn op intrigerende wijze voort. Het geheel is meer intiem mede omdat de muziek is opgehangen aan een intermenselijk concept. “The Fold” speelt met het idee wat er gebeurt als onze waarneming van de werkelijkheid zou worden geïnterpreteerd als een vorm van dementie. Boven elk nummer staat een stukje tekst dat je meeneemt in het concept dat als een aantal beeldende verhalen in elkaar steekt. (…)

De cd zit ritmisch gezien niet alleen vol sterk drumwerk, ook is er een creatieve onderlaag waar allerlei loops zijn gehuisvest. Een mooi voorbeeld hiervan is het mechanisch aandoende Hardwired dat niet misstaan zou hebben op een album van Peter Gabriel. Ook qua zang zijn er trouwens overeenkomsten met de ex-Genesis vocalist, hoewel Auclair een stuk grimmiger klinkt in z’n doen en laten. Het nummer eindigt met een zwierig ritme waarop L’Espérance zichzelf onsterfelijk maakt als gitarist. Het is allemaal van ongekende schoonheid. (…)

“The Fold” is een album met een enorme diepgang. Het is dan ook best logisch dat ik ongeveer tien draaibeurten nodig had om er in te komen. Ik ben er blij mee en doe je zelf een plezier door mijn voorbeeld te volgen. See you.”

Naast Karcius met The Fold we deze week: Opeth (Ghost Reveries), David Gilmour (On an Island), Porcupine Tree (In Absentia), Peter Gabriel (Secret World Live) & King Crimson (THRAK).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.