Art Rock Show – The Room (Week 3)

Kamer in, kamer uit. Nee het gaat niet over de kamers van uw woning, maar over iemands (boven)kamer. En van wie dan wel? Dat zal verderop in dit relaas allemaal duidelijk worden… Feit is dat we deze week het Libanese Ostura aan u voorstellen. De harde kern van de band wordt gevormd door toetsenist Danny Bou-Maroun en zanger Elia Monsef. Dit duo is verantwoordelijk voor zowel muziek, teksten, arrangementen als de productie van het filmische progmetal spektakelstuk The Room.

Joost Boley van Prog Wereld: “Het conceptverhaal van “The Room” kent met The Girl (Youmna Jreissati), Erosion (Elia Monsef) en Utopia (Michael Mills) drie hoofdrolspelers. The Girl leidt een teruggetrokken kluizenaarsbestaan en verschanst zich in een kamer, die feitelijk symbool staat voor haar bovenkamer. Opgesloten in haar eigen gedachten, vol angsten en ambities creëert zij in haar verbeelding een oneindig universum waarin zij als schepper de macht heeft. Al snel neemt het geschapene het heft in handen en volgt een verwoede innerlijke strijd tussen The Girl en haar eigen creatie. Hier wordt andermaal bewezen dat de complexe menselijke geest een onuitputtelijke inspiratiebron blijft.

Tussen de overweldigende opener The Room en de verstilde melancholie van afsluiter Exit The Room spelen zich binnenskamers heftige muzikale taferelen af. Gelukkig heeft meestermixer Jens Bogren alles in goed banen weten te leiden, want er komt wel heel veel op je af als argeloze luisteraar. Soms kom je oren te kort en had het wellicht een tandje minder gekund. Maar eigenlijk is alles wat je van een overtuigend progmetal epos mag verwachten in ruime mate aanwezig.

Aan afwisseling is in elk geval geen gebrek. Fraai zijn de talrijke gitaarsolo’s die Marco Sfogli uit de gitaarmouw weet te schudden, Youmna Jreissati weet je te betoveren met haar stem als een nachtegaal en ook Michael Mills levert hier weer, het van hem inmiddels gekende, vakwerk af. Wat een strot heeft die man toch. Ostura-zanger Elia Monsef houdt zich met zijn veelzijdige stem overigens knap staande tussen deze zangtalenten. En bovendien is de wisselwerking tussen de drie een bron van luistergenot.”

Naast Ostura met The Room we deze week: Therion (Vovin), Royal Hunt (Cargo), Ayreon (Into the Electric Castle) & Fishead  (In My Hell).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.