Art Rock Show – The Runaway (Week 22)

Saqqarah werd opgericht in 1992 in Bretagne De groep bestaat uit Patrice Mauvieux (gitaar), Lou Van Der Cruyssen (teksten/zang), Hervé Juguet (bas), Dominique Renault (drums) en Christophe Bastien (toetsen). passie voor de wereld van progressieve rock.

Bij het inleidende Never Care denk je even dat je ‘Animals’ van Pink Floyd hebt opgelegd. Die akoestische gitaar zou je echt doen twijfelen. Als dan ook nog Departure de ijzige gitaarklank van David Gilmour suggereert, is het duidelijk dat dit niet voor de lachebekjes is. Dog Tag is natuurlijk ook een referentie naar het legendarische dierenalbum, terwijl de geluidseffecten het pessimistische wereldbeeld van Roger Waters oproepen.

Christoph Lintermans van da Music: ‘The Runaway’ is de plaat van bandleider en gitarist Patrice Mauvieux en hij moet wel een groot Floyd-liefhebber zijn. Dog Tag laat sporen horen van ‘The Wall’, maar uptempo komt men ook Nick Barrett (Pendragon) tegen. Return Home en het erg actuele Traders Of Death hebben de Britse neo-progrocker zelfs over het hele lijf getatoeëerd. In Traders etaleert Mauvieux dat ook hij een begenadigd gitarist is. (…)

Crazy is weer een ander Waters-thema. Ook nu weer is dit steengoede muziek die de beperkingen van de pastiche overstijgt. De dynamiek tussen het slepende en het urgente karakter komt in The Mirror vaardig tot uiting. Wel jammer is de stereotiepe zang van Jean-Luc Le Pogam, die elders nochtans goed van zich afbijt in een bijna accentloos Engels.

Het afsluitende The Watcher laat Mauvieux nog eenmaal met verve salueren naar zijn grote voorbeeld Gilmour. Het blijft moeilijk om niet naar ‘The Runaway’ te luisteren als een hommagealbum. Is dat erg? Neen, want de kwaliteiten van Saqqarah staan buiten kijf. Pastiche of niet, het Franse Musea-label kan met deze Bretoenen als uithangbord uitkijken naar de veertigste verjaardag in 2025.”

Naast Saqqarah (The Runaway), The Bardic Depths (What We Really Like in Stories), Giant Sky (Giant Sky II), Roz Vitalis (The Hidden Man of the Heart), Moon Safari (Lover’s End) & Panic Room (Skin).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.