Art Rock Show – The Wake (Week 47)

De eigenzinnigheid van het Canadese band Voivod laat zich moeilijk omschrijven. Ze timmeren inmiddels al ruim 35 jaar succesvol aan de weg. The Wake heet hun onlangs verschenen veertiende studioalbum.

Bespreking op Fok.nl: ”

Je zou kunnen zeggen dat Voivod de laatste jaren in een nieuwe opleving zit. Het begon met het ijzersterke album Target Earth (2013), en dat werd voorgezet met de EP Post Society (2016). Nu ligt er zelfs een dubbel-LP klaar. Weliswaar is die op 1 cd geperst, maar aan creativiteit is er dus geen gebrek. Hoe progressief wil je het hebben? De heren hebben zich bij het maken van The Wake toegelegd op uitgesponnen songs met veel complexiteit.

Het hoogtepunt van progressiviteit is toch wel de afsluiter ‘Sonic Mycelium’. Dit epos van 12 minuten vat in wezen het hele album samen. Hier komen de diverse passages van eerder op het album tezamen, van de orkestrale/bombastische klanken tot de jazzy ritmes. De finesse waarmee de overgangen gepaard gaan, getuigt ook van een staaltje vakmanschap. Dit is niet zomaar van de hak op de tak gedoe.

Waar de heren ook patent op hebben, is de dissonantie of tegendraadse klanken. ‘Orb Confusion’ is daar onder meer een uitmuntend staaltje van. Het valt allemaal lekker op zijn plaats door de heerlijke baslijn die eronderdoor loopt. Dat The Wake ook best een uiteenlopend album is bewijst ‘The End Of Dormancy’. Door de orkestrale arrangementen gaan we hier half richting filmmuziek. (…)

Dit nieuwe juweeltje van Voivod zal hoog in jaarlijstjes terechtkomen. The Wake is aangenaam voer voor de geoefende metal oortjes.”

Naast Voivod met The Wake hebben we deze week: Ihsahn (Ámr), Anacrusis (Manic Impressions), Watchtower (Control and Resistance), Atheist (Unquestionable Presence), Rush (Clockwork Angels) & Tool (10,000 Days).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.