Art Rock Show – Väistyy Mielen Yö (Week 06)

Viima is een vijfkoppige symfonische folk-prog groep uit Turku, Finland. De groep heeft drie albums uitgebracht, maar er zit 15 jaar tussen de huidige plaat en de vorige, Kahden Kuun Sirpit uit 2009.

Jacco Stijkel van Prog Wereld: “Mijn oud-collega Markwin Meeuws was behoorlijk positief over “Kahden Kuun Sirpit”. In zijn woorden: “een prettig, luistervriendelijk progplaatje, niet te opgefokt, maar uiterst genietbaar”. En dat zijn woorden die je ook op “Väistyy Mielen Yö” kunt plakken.  (…)

Het album “Väistyy Mielen Yö” (De Nacht van de Geest maakt plaats) begint met Tyttö Trapetsilla, Een lekker energiek nummer dat herinneringen aan Jethro Tull oproept. Niet in de laatste plaats door de dwarsfluit. Het tweede nummer is Äiti Maan Lapset. Bijna negentien minuten lang kun je genieten van fraaie symfo. De muziek ademt een pastorale sfeer. Niet in de laatste plaats door de Mellotron heeft de muziek een jaren 70 touch. De muziek waaiert breed uit. De muziek is afwisselend en blijft interessant. De verschillende muzikanten krijgen bovendien de ruimte om hun kunnen te laten horen, maar blijven wel in dienst van het nummer.

De overige drie nummers klokken zo rond de zeven minuten. Ik houd van deze sfeervolle symfo. Fijne folkinvloeden, vintage toetsen en jaren 70-invloeden…ja, daar maak je ondergetekende wel blij mee. Een eervolle vermelding krijgt het prachtige Perhonen. Ik krijg het latere Camel in gedachten: door de sfeer, de kalmte en de focus op melodie. Bovendien strooit Mikko Uusi-Oukari met enige regelmaat met gitaarsolo’s over de bedjes van vintage toetsen. Met het ingetogen Vuoren Rauha besluit Viima deze fijne plaat. De melancholie druipt van dit liedje af.”

Naast Viima (Väistyy Mielen Yö), Sammal (Suuliekki), Nuova Era (Return to the Castle), Willowglass (The Dream Harbour), White Willow (Terminal Twilight) & Sinkadus (Live At Progfest ’97).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.0

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.