Art Rock Show – Vector (Week 49)

Het Britse Haken heeft zich in ruim tien jaar opgewerkt tot één van de voornaamste bands binnen de progressieve metalwereld. Inmiddels zijn de heren musici aanbeland bij de vijfde album. Voor Vector hebben ze de hulp ingeroepen van Adam ‘Nolly’ Getgood. De ex-bassist van Periphery, die samenwerkte met onder meer Cynic, Devin Townsend en SikTh, heeft voor een krachtige en directe sound gezorgd waarbij de drums en het gitaarwerk vooropstaan.

Jeffrey van Metalfan.nl: “Met drie kwartier speeltijd is het album aan de korte kant, maar er gebeurt genoeg om op langere termijn dingen in de nummers te blijven ontdekken, van de easter eggs in The Puzzle tot de uitdagende instrumentale fases in Veil, dat uit twee delen bestaat, en Nil By Mouth, dat aanvankelijk met elementen van Meshuggah en The Prodigy speelt en met complexe patronen vervolgt. Drummer Raymond Hearne is degene die zich in dit zeven minuten lange hoogtepunt onderscheidt. Het is niet het enige nummer waarin hij schittert. Dat doet hij bijvoorbeeld ook in het Leprous-achtige A Cell Divides.

De anderen benutten de ruimte die ze krijgen doorgaans goed. Het zware en donkere Veil is daar een goed voorbeeld van. Niet alleen de ritmesectie is daarin prominent aanwezig, maar ook de riffs en leads van het gitaristenduo Richard Henshall en Charles Griffiths mogen niet onvermeld blijven. En dan hebben we nog Diego Tejeida, die op verschillende toetseninstrumenten excelleert in deze bijna dertien minuten durende kolos. (…)

Er zijn wel meer referenties aan andere artiesten (Opeth, Dream Theater, Queen), maar Haken zet op deze release beslist een eigen geluid neer dat afwijkt van wat er op de voorganger Affinity (2016) te horen is. Vector pakt steviger en directer uit dan zijn voorganger, terwijl er zowel tekstueel als instrumentaal voldoende gelaagdheid is om meerdere luisterbeurten aan de boxen gekluisterd te blijven. De Britse formatie zet met het solide Vectoreen krachtige en grote stap op de ladder van de prog en zal zijn populariteit flink zien stijgen met deze korte, maar aangename collectie songs..”

Naast Haken met Vector hebben we deze week: Carptree (Man Made Machine), Sky Architect (A Billion Years Of Solitude), Lucifer Was (In Anadi’s Bower), Flying Colors (Second Nature) & Kaipa (Notes From The Past).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.