Art Rock Show – Vortex (Week 35)

Vortex is het vijfde album van het Spaanse collectief Toundra, dat instrumentale post-rock en post-metal met enkele progressieve elementen combineert. De band is in eigen land behoorlijk populair, getuige het feit dat het album op nummer vier binnenkwam in de lijst met best verkochte albums.

Jeffrey van Metalfan.nl: “Het is nog altijd cinematische post-rock/metal wat de klok slaat. Na een rustig intro start Cobra direct stevig. Zonder enige opbouw komt er een muur van geluid op de luisteraar af. Ook in Tuareg pakken de Zuid-Europeanen stevig uit, maar zijn er ook wat rustigere passages ingebouwd. Deze twee postmetaltracks moeten het vooral van momenten hebben en behoren zeker de eerste luisterbeurten niet tot de hoogtepunten.

Het intermezzo Cartavio luidt een lichtere, meer op post-rock gebaseerde fase in die overtuigender is. Zo klinkt het getokkel op de gitaar veelvuldiger, wordt er meer gebruik gemaakt van ruimtelijke effecten en gaat de distortion wat vaker uit. De opbouw van Kingston Falls is goed en de hoofdmelodie pakt de luisteraar er wat nadrukkelijker bij dan bij de vorige tracks. Ook het meer dan elf minuten durende Mojave is een van de sterkere nummers, al is deze wat aan de te lange kant. Met name het eerste deel maakt indruk. (…)

Ondanks dat Toundra niet over de hele lengte de focus kan vasthouden, bevat de tweede helft van deze release dus de beste ideeën. Ook het afsluitende Cruce Oeste stemt tevreden. Er is sprake van een betere flow en een beter opbouw van de nummers dan in het begin van de plaat. (…) De Spanjaarden mogen enerzijds trots zijn op hun prestaties en op de hoge notering in de charts, want musiceren kunnen ze beslist, maar internationaal biedt Vortex te weinig om op te vallen in de zee van releases.”

Naast Toundra met Vortex hebben we deze week: Long Distance Calling (TRIPS), Mogwai (Young Team), Mouth of the Architect (Path of Eight), Flying Saucer Attack (Further), Explosions in the Sky (The Earth Is Not a Cold Dead Place) & Trans Am (Sex Change).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.