Art Rock Show – Wasteland (Week 50)

Hoe je om met een vreselijke gebeurtenis in je leven, hoe ga je verder en hoe pak je het leven weer op na het overlijden van een goede vriend. Dit is het thema dat Riverside heeft gekozen voor hun zevende album. Het eerste nieuwe studio album na het overlijden van gitarist Piotr Grudzinski.

Mario van Os van Prog Wereld: “Wasteland is het zevende album van deze Poolse band en het markeert de nieuwe start met een nieuw, ongelooflijk emotioneel geluid. Riverside is niet langer de progmetal band, maar een melancholische rockband. Emotioneel, soms zwaar en heavy, donker en triest maar ook vrolijk en opbeurend.

Het relatief korte The Day After opent het album. En we merken al meteen een van de opvallendste veranderingen in het geluid van de band. Mariusz Duda opent a-capella met ‘What if this is not what’s meant to be/what if someone has made a mistake’. De zang, helder en op een lagere, meer mannelijke, toon, is duidelijk op de voorgrond en speelt, zeker in het openingsnummer, de hoofdrol. Een vioolsolo die de emotie meteen hoog opvoert eindigt deze korte intro. Acid Rain komt hier meteen met een stevig riff overheen, waardoor het tempo en ritme verandert. Enerzijds voert het ons terug naar de begintijden van Riverside, maar vervolgens voert het ons naar de atmosferische en emotionele nieuwe kant van Riverside.

“Wasteland” is een muzikale ervaring met stevige, maar vooral rustige melancholische momenten. Heftige uitbarstingen en gevoelige ballades. De contrasten tussen donkere zwaar melancholische emoties en lieflijke eenvoudige klanken reflecteren het verdriet, de weemoed en de vrolijke herinneringen die het overleven in een woestenij met zich meebrengt. Guardian Angel start met akoestische gitaar – gespeeld door Mariusz Duda – en de zang van Duda in een lage toon. Het nummer bezingt de eenzaamheid van de overledenen en de angst van wat komen gaat. Een beklemmend en intrigerend nummer.  (…)

Riverside is weer helemaal terug met hun zevende album “Wasteland”. Als trio hebben ze zware tijden overleefd en laten op dit album horen dat ze klaar zijn voor de toekomst.”

Naast Riverside met Wasteland hebben we deze week: Soen (Lykaia Revisited), Blackfield (Live In New York City), Wolves in the Throne Room (Celestial Lineage), Ambeon (Fate Of A Dreamer) & The Reasoning (Acoustically Speaking).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.