Art Rock Show – Yay! (Week 41)

Na een reeks epische, uitgestrekte en koptelefoonvriendelijke albums is Motorpsycho terug met een vrij kort en wat popgerelateerd en album. Een plaat met voornamelijk akoestische nummers: dat teruggrijpt naar de invloed van de jaren ’60 en ’70 op de muziek.

Amped-Up review: “Motorpsycho ging altijd over de balans tussen hard en zacht, elektrisch en akoestisch, groot en klein, licht en schaduw … en nu was de tijd rijp voor een lichtere toets om de weegschaal in evenwicht te brengen. Yang naar de Yin van vroeger, meer epische werken (N.O.X., The Crucible en Chariot Of The Gods), is dit ook een album dat eigenlijk heel goed werkt bij een kopje thee op de middag.

Hoewel zoals altijd duidelijk geïnspireerd door helden uit de late jaren ’60/begin jaren ’70 gaat Yay! (als opvolger van de fraaie voorganger Ancient Astronauts, die neigde naar het uitgestrekte formaat. Het album bevatte slechts vier nummers, waarmee toch bijna een indrukwekkend driekwartier werd gehaald) een andere kant op. Motorpsycho schudde zichzelf door elkaar en gooide veel van zich af. Wat is gebleven: hun grote klasse. (…)

Dat de coronaperiode ook frontman Bent Saether geraakt heeft is te horen op Real Again (Norway Shrugs and Stay At Home) waarbij hij, enkel bijgestaan door gitaar, terugkijkt op deze periode. Een periode waarbij iedereen elkaar enkel konden zien via Zoom en zo vervreemden van elkaar. Hotel Daedalus heeft dan weer de eer om het langste nummer van Yay! te zijn. Naast de progressieve toets krijgen we ook een psychedelische gitaarsolo te horen waarbij we de Motorpsycho-toets van weleer duidelijk herkennen. Met The Rapture eindigt dit album met een noot van optimisme. Gitaren, bassen, strijkers en percussie vloeien vlot in elkaar over en vormen zo de ideale afsluiter. Alsof de band wou zeggen: alles komt altijd goed.

Om dingen onvoorspelbaar en raar te houden sinds 1989, is er maar één Motorpsycho. Yay!”

Naast Motorpsycho (Yay!), Oceansize (Everyone Into Position), Hedvig Mollestad (Ekhidna), Wobbler (Dwellers of the Deep), Causa Sui (Vibraciones Doradas), Anathema (Weather Systems) & Anekdoten (Waking the Dead, Live in Japan).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.