Art Rock Show – You Know What They Mean (Week 48)

Bent Knee is een band zonder grenzen. Hun muziek is moeilijk in een vakje te stoppen. Excentrieke pop? Artrock? Avant-garde prog? Een iets is zeker: de band en haar muziek is onmiskenbaar onorthodox.

John van Leijen van Prog Wereld: “In de muziek zijn dan ook sterk uiteenlopende invloeden aanwezig zoals industrial, progrock, rock, pop, jazz en metal: een interessante mix van ingrediënten. De band bestaat uit zes personen, maar de hoofdrol is duidelijk voor zangeres en toetseniste Courtney Swain. Interessant is dat de producent, Vince Welch, als een volwaardig bandlid geldt. Hij zal waarschijnlijk onontbeerlijk zijn voor het unieke geluid van deze band.

Het album “You Know What They Mean” is het vijfde werkstuk van de band. Je zou je bij het beluisteren van het begin van dit album kunnen vergissen: het lijkt of we hier te maken hebben met een live-album maar dat is niet het geval. Als we de introductie meerekenen bestaat dit studioalbum uit dertien nummers met een speelduur variërend tussen de ongeveer één en zes minuten. De totale speelduur van het album is iets meer dan 52 minuten. (…)

De nummers laten stuk voor stuk een ander geluid horen. Natuurlijk nooit slechts één geluid, want daar doet Bent Knee niet aan. Alle eerder vermelde invloeden komen voorbij en worden aan elkaar geregen door de gevarieerde zang van Swain. Het album wordt dan ook nergens saai maar boeit van begin tot eind. De plaat is overigens ook nog eens erg mooi geproduceerd: kraakhelder en heerlijk dynamisch.

Bent Knee maakt geen muziek die bij iedereen het proghart sneller zal laten bonken, want: geen lange epische nummers en geen gestrooi met uitgesponnen, kunstige gitaar- of toetsensolo’s. Maar de muziek van het album “You Know What They Mean” greep mij meteen bij de eerste luisterbeurt. De nummers zijn stuk voor stuk interessant en het gehele album vind ik, op een goeie manier, spannend. Bij volgende luisterbeurten geeft het album zelfs nog meer van zijn geheimen prijs dan bij de eerste kennismaking en zetten de nummers zich vast in je brein (en hart) om deze niet meer te verlaten.”

Naast Bent Knee met You Know What They Mean hebben we deze week: Caligula’s Horse (Bloom), Port Noir (Any Way The Wind Carries), Nova Collective (The Further Side), Native Construct (Quiet World), Artificial Language (The Observer) & Haken (L-1VE).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.