De Gedachten zijn Vrij * Paroles libres: Francis Cromphout over maart ’69 in Gent, mei ’68 en hippie + Seppe Van Groeningen [2018-04] *** Woensdag 5 & 12 december

De Gedachten zijn Vrij *** Paroles Libres: Francis Cromphout over maart ’69in Gent, mei ’68, hippie en zijn engagement als dichter + Seppe Van Groeningen leest voor uit Aards Paradijs *** woensdag 05 & woensdag 12 december, 12 tot 20 uur ***
*** De Gedachten Zijn Vrij op Radio 68 ***
LES PLUS BEAUX
Exclusieve Radio 68-voorleessessie: de auteur leest passages uit zijn roman “Les plus beaux”, die betrekking hebben op de Gentse studentenrevolte van maart 1969 en het Gentse hippie- & bohèmeleven uit het eind van de jaren zestig-begin van de jaren zeventig.
De auteur leest eveneens enkele vroege gedichten die blijk geven van zijn engagement.
Enregistrement exclusif pour Radio 68: l’auteur lit des extraits de son roman “Les plus beaux” sur la révolte estudiantine de mars 1969 à Gent, Belgique, ainsi que sur le monde hippie / bohème dans cette même ville à la fin des années 60 – début des années 70.
Muziek: hunderclap Newman: Something In The Air (LP version) * Claude Nougaro: Paris Mai * Jauqueline Taïeb: 7h du Matin * Jacques Higelin: Priez pour Saint-German-des-Prés * Peter Sarstedt: Where Do You Go To (My Lovely) * Paul Jones: Aquarius * De Lochte Genteneirs met Walter De Buck * Nina Simone: Revolution pt. 1 (LP To Love Somebody)
UITZENDSCHEMA
12, 14, 16 en 18 uur: Francis Cromphout: Les plus beaux
13, 15, 17 en 19 uur: Seppe Van Groeningen: Aards Paradijs
FRANCIS CROMPHOUT: LES PLUS BEAUX
Blog van de schrijver http://franciscromphout.unblog.fr/
“Les plus beaux”: Mon Petit Editeur, Paris, 2014, 279 pp., ISBN 9782342025330, https://www.monpetitediteur.com/
“Dichter, novellist en essayist Francis Cromphout (° 1947) debuteerde zopas met de autofictionele roman in het Frans, Les plus beaux. Hij is romanist, doceerde Frans, Spaans en didactiek. Als journalist (o.a. voor Knack) focuste hij op het Zuid-Amerikaanse continent. Met grote regelmaat publiceerde hij gedichten en essays in literaire tijdschriften. De dichtbundel Als een pas vernielde stadverscheen in de Yang poëziereeks (1978). Het kortverhaal El Susto werd in 2007 bekroond met de Premio Internacional Mosaico de narración breve.
Francis Cromphout zelf typeert zijn sterk autobiografische roman als “een soort initiatieke ontdekkingstocht”. Toneelregisseur, journalist, acteur, schrijver en organisator Freek Neirynck (°1949), die ik hierna aan het woord laat, twijfelt er niet aan dat hoofdpersonage Merle samenvalt met de auteur.
‘Met sprongen van soms wel eens enkele tientallen jaren komt Merle, o.a. op de Expo 85 in Brussel terecht en later aan de Gentse unief waar hij zijn rebellie leert ontdekken, maar ook filosoof Schopenhauer, Zappa en het hippie/ bohemienleven; en vervolgens ook in Peru waar hij zijn passie voor het avontuur volop beleeft… om tenslotte terug naar Gent te komen en er te settelen. Hij verdiept er zich onder andere in de jazzmuziek, gaande van Sidney Bechet tot Steve Lacy en wordt saxofonist bij de Fanfare van de Lo[o]chte Genteneers.
In Gent ontluikt zijn schrijverschap en hij wordt daardoor opgenomen in het bloeiende en warme artistieke wereldje van de Stroppenstad en neemt er onder andere deel aan (ludieke) literaire manifestaties, zoals die met Daniël Van Rijsel, Pjeroo Roobjee, wijlen Ludwig Aleene… en ondergetekende. Op een nacht gingen ze met zijn allen poëzie sluikplakken op blanke gevels en pissijnen. Tot hun grote treurnis werden ze evenwel niet opgepakt”.
Op een dag besluit de volwassen en inmiddels ook latinojazzmuzikant geworden Merle op zoek te gaan naar zijn natuurlijke moeder… En dan schrijft men in filmtermen: Vervolg Op Het Doek! In dit geval: Boek, een pil van net geen 280 bladzijden.”
Citaat / Alle Rechten Voorbehouden: Henri-Floris JESPERS
http://mededelingen.over-blog.com/article-francis-cromphout-les-plus-beaux-125527652.html
SEPPE van GROENINGEN: ‘Aards Paradijs

Ik dacht een passage uit een recensie te knippen en te plakken, maar wat ik onder ogen kreeg valt geweldig tegen. Blijkbaar werd niemand boven de zestig gevonden om van Groeningens mooie debuutroman te bespreken, iemand met directe kennis over de hippie leefwereld waarin de auteur opgroeide, wie weet zelfs iemand die hippie heeft ervaren, die dus herinneringen en herkenningen zou kunnen delen. In plaats daarvan, ziet zowat elke recensent enkel het Grote Falen van hippie, de hippies en de vaderfiguur. Ik zal dan maar zelf enkele commentaren neerpennen.
Dit is een semi-autobiografische roman. De auteur is het kind van hippies die opgroeit op een afgelegen boerderij in Oost-Vlaanderen. De ouders hebben lak aan de burgermaatschappij: haar moraal, haar kapitalistische uitbuiting, haar militaristisch schoolsysteem, haar consumentisme en haar dagelijks brainwashing. Je zou de hippieboerderij dus ook kunnen typeren als zelfbedruipend, duurzaam en een voorbeeld van een vederlichte ecologische afdruk. In plaats van zich te conformeren, bouwen de ouders elke dag een feestje – met wiet, veel wiet, zelfgekweekt – en veel muziek. Het is er ‘zoeten inval’, alles wordt gedeeld. Je zou dus kunnen zeggen dat solidariteit overheerst. Zeker de vader maakte een bewuste keuze, want tot hij de liefde van zijn leven ontmoette, leefde hij als een bourgeois. Je zou van moed kunnen spreken, de moed om te dromen. (…) Zoals Donovan ooit antwoordde toen een journalist hem op cynische toon naar de huidige relevantie van zijn hippie-idealen vroeg: ‘What’s wrong with love and peace?’. © Eddy Bonte
Lees de volledige tekst hier: http://www.eddybonte.be/podium-68/flower-power/aards-paradijs-roman/
OVER DEZE UITZENDING: speciaal voor Radio 68, las Seppe van Groeningen enkele passages in. De auteur las overigens de complete roman in als audioboek voor slechtzienden en gaf Radio 68 toestemming om hieruit te putten. Onze meest oprechte dank. REFERENTIE: Seppe van Groeningen: Aards Paradijs, Arbeiderspers, 2014.
Leave a comment