Dichters in de Lucht: 4 uur poëzie * Willem M. Roggeman * zondag 4 juni 08-12u, woensdag 7 juni, 12-20 u [2017-10]

Willem M Roggeman BlueNotebook cd

NIEUW ** Willem M. Roggeman leest Blue Notebook [2017-10 = 2015-09]

Willem M Roggeman BlueNotebook cdGuy Van Hoof over dit werk van Roggeman: “Deze bundel is dus een ode aan de jazzmuziek, of jazzmusici. Het zijn vaak dezelfde namen die je overal weer tegenkomt en die de geschiedenis van jazz hebben bepaald. Bekende namen defileren hier, die boven de anderen uitstaken of vernieuwend waren, die durfden en grenzen verlegden, al zijn er zo vele anderen die in het donkere landschap van de muziek niet wisten te overleven, niet sterk genoeg waren. Jazz heeft roots in de slavernij, de rassendiscriminatie in het Zuiden,vernedering en achteruitstelling, daarnaast  waren er de kleine clubs en cafés waar muzikanten broederlijk tot in de vroege uurtjes speelden”.  www.guyvanhoof.be

Radio 68 draait de volledige cd (2006, Ars Audio) waarop de dichter voorleest uit “Blue Notebook”. Muzikale ondersteuning door Paul van Gysegem,van wie een beeldhouwwerk op de hoes staat afgebeeld, nl. “Misterioso” naar Thelonious Monk.
Extra: enkele nummers van de cd “De hemelse wanklank”: gedichten van en door Lucebert, begeleid door Erik Vloermans.

Beide cd’s maken deel uit van het audio-archief van Poëziecentrum www.poeziecentrum.be 

HET UITZENDROOSTER

Dichters in de Lucht Zondag Woensdag
Peter Verhelst  0800  1200 + 1600
Jan Wolkers & Willem Breuker 0900 1300 + 1700
H.H. ter Balkt 1000 1400 + 1800
NIEUW Willem M. Roggeman 1100 1500 + 1900
 Einde 1200 2000

H.H. ter BALKT LEEST VOOR UIT EIGEN WERK: WIJ WAREN DAAR NIET TOEN WIJ DAAR WAREN

H.H. ter Balkt cd Wij waren

De Bezige Bij: “H.H. ter Balkt is een geliefd en gelauwerd dichter, die meteen vanaf zijn debuut Boerengedichten (1969) indruk maakte met zijn woeste, lyrische en beeldrijke poëzie over onze verbondenheid met het verleden, de eenling en de natuur. Ter Balkt horen voordragen is ronduit een belevenis. Door zijn karakteristieke, zware basstem krijgen zijn beelden, ideeën en associaties een magische bijklank, zoals indertijd bij Lucebert. Wij waren daar niet toen wij daar waren is een ruime selectie uit zowel oud als nieuw werk. De grootmeester aan het werk”.

De Morgen: “Ter Balkts poëzie laat je als lezer niet los, maar ze blijft ook de dichter zelf bepalen”, schreef De Morgen-resencent Paul Demets bij de publicatie van zijn verzameld werk bij De Bezige Bij. Want voor de dichter was een gedicht nooit af. Vaak hernam hij ouder werk, herschreef hij het. (…)
Om de merkwaardige vermenging van zelfrelativering en de grote ernst waarmee Ter Balkt de literaire traditie en de geschiedenis nieuw leven ingeblazen heeft in zijn eigenzinnige verzen. En om zijn niet-aflatende strijd tegen de bedreiging van de natuur, die bij hem een mythisch karakter heeft. (…) Hope­lijk is de stem van deze dichter nog niet uitgewoed.”

De schrijver debuteerde als Habakuk II De Balker. Hij ontving in 1973 de Herman Gorterprijs voor ‘De gloeilampen / De varkens’. Later volgden onder meer de Constantijn Huygensprijs (1998) en de P.C. Hooftprijs (2003) voor zijn gehele oeuvre. Hij overleed op 9 maart 2015.

18:00 : JAN WOLKERS en WILLEM BREUKER COLLECTIEF: OMRINGD DOOR ZEE

jan wolkers omringd door zee cover

Vanaf 1970 huurden Jan en Karina Wolkers in de maanden mei en september een vakantiehuisje in het uiterste noorden van Texel. Ze kwamen terecht bij mevrouw Boon-Verberg, soldatenmoeder en ereburgeres van de Georgische hoofdstad Tiblisi.  Het boekje “Omringd door zee” bevat korte teksten met  allerlei persoonlijke herinneringen en dagboeknotities over mevrouw Boon en haar zoon Arie, maar ook over een picknick in de Buitenmuy en de schok die de moord op Allende bij hen teweegbracht. De columns uit “Omringd door zee”  zijn in mei 1998 voorgelezen in het radioprogramma “Onvoltooid verleden tijd” van de VPRO en werden onder dezelfde titel door uitgeverij De Harmonie op cd uitgebracht met muziek van het Willem Breuker collectief).

Radio 68 draait de volledige cd: Dichters in de Lucht, uitzending 23, 2015(07),  woensdag  15 april om 16 uur (herhaling van 08/04)

Dichters in de Lucht is een samenwerkingsverband van Radio 68 en Poëziecentrum www.poeziecentrum.be

Peter Verhelst leest voor uit "Wij totale vlam, Poëziecentrum (foto © EddyBonte)
Peter Verhelst leest voor uit “Wij totale vlam, Poëziecentrum (foto © EddyBonte)

19:00 uur
PETER VERHELST: WIJ TOTALE VLAM

Op woensdag 26 maart 2014, las Peter Verhelst in het PoëzieCentrum voor uit zijn allernieuwste bundel, “Wij totale vlam”. Nog geen jaar later, op 14 januari 2015, was Peter Verhelst er opnieuw te gast. Met Bart Vervaeck (KULeuven) als inleider en vraagsteller, verschafte Verhelst tekst en uitleg bij diezelfde bundel, nu genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs en de  Herman De Coninck-prijs.  Verhelst won de Herman De Coninck-prijs, waarmee “boek.be” de beste poëzie van het afgelopen jaar bekroont.
Peter Verhelst is dichter, romanschrijver en theatermaker; hij won voorheen o.m. De Gouden Uil en de Jan Campertprijs.
In deze uitzending, exclusief opgenomen door Radio 68 i.s.m. PoëzieCentrum, hoor je een selectie uit beide rendez-vous met Peter Verhelst.

20:00 uur EINDE VAN HET PROGRAMMA

Poeziecentrum logo
www.poeziecentrum.be

Dichters in de Lucht: Poëziecentrum en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.