Dichters in de Lucht: Charles Ducal “Bewoond door iets groters”, woensdag 24 febr. [2016-05]

DICHTERS IN DE LUCHT met  Charles Ducal “Bewoond door iets groters”   * Herhaling: Charlotte Van den Broeck, Anne Vegter, Fatena Al-Ghorra en Nisma Al-Aklouk, Aflevering nr. 45, 2016 (05),  woensdag 24 februari  en woensdag 02 maart  (herhaling), om 1200 en 1600 uur i.s.m. Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  

Charles Ducal leest voor 02
Charles Ducal leest voor (fotoEddyBonte)

NIEUW om 12 en 1600 uur
CHARLES DUCAL: Bewoond door iets groters

Charles Ducal op muziek

Charles Ducal bundelde de veertien gedichten die hij als Dichter des Vaderlands schreef in de drietalige bundel “Bewoond door iets groters”, en vulde ze aan met een dik dozijn andere gedichten  uit die periode.  Je krijgt er ook nog eens en dvd en een cd bovenop en van die cd koos Radio 68 de vijf gedichten die op muziek zijn gezet door Jokke Schreurs , alsook een keuze uit de veertien andere die door Ducal zelf worden voorgelezen.

Een recensie van deze bundel vind je in Poëziekrant:  http://www.poeziecentrum.be/nieuws/po%C3%ABziekrant-20161

HERHALING 

1300 en 1700 uur
CHARLOTTE VAN DEN BROECK 

 Poëzie Rendez-vous Poëziecentrum  25 maart 2015  

Charlotte VDBroeck DSC07076

“Kameleon” is de debuutbundel van de jonge dichteres Charlotte Van den Broeck, die pas op twintigste gegrepen werd door de poëzie. In januari 2016 won er meteen de Herman de Coninck-debuutprijs mee.  Jong en vrouwelijk: Van den Broeck is op zoek naar identiteit, haar identiteit , een vrouwelijke identiteit. Een identiteit die bovendien continu in beweging is, vandaar de titel: Kameleon.
Op 25 maart 2015, stelde ze “Kameleon” uitvoerig voor ter gelegenheid van een Poëzie Rendez-vous  in het Poëziecentrum . Nadien stond ze Radio 68 een exclusief vraaggesprek toe en las ze speciaal voor Radio 68 een aantak extra  gedichten  voor.

RADIO 68 brengt u de hoogtepunten uit dit Rendez-Vous,  aangevuld met excerpten uit het exclusieve vraaggesprek en de drie gedichten die Van den Broeck exclusief voor radio 68 voorlas.

1400 en 1800 uur

ANNE VEGTER

AnneVegter PC 2015 DSC08476
Anne Vegter, Poëziecentrum, 18 nov. 2015, foto EddyBonte

Anne Vegter   (Nederland, 1958), is een proza-, toneel- en kinderboekenauteur, die ook grote faam geniet als dichter. In 2004 ontving ze de Anna Blaman-prijs voor haar hele oeuvre. In 2013 werd ze aangesteld als Dichter des Vaderlands. Tijdens het Poëzie Rendez-Vous  d.d. 18 november 2015 in Poëziecentrum, putte Vegter vooral uit recent, sterk geëngageerd werk als Dichter des Vaderlands. De aanslag op Charlie Hebdo, de terreurdaden in Parijs van enkele dagen ervoor, de vluchtelingenproblematiek en de bijhorende woordenschat, vormden de hoofdbrok van haar optreden. Voor haar recentste bundel, “Eiland berg gletsjer” (Querido, 2011), werd ze twee keer genomineerd (Beste Rotterdamse Boek 2011, Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012) en ontving ze de Awater Poëzieprijs.
Radio 68 zendt alle gedichten uit die Vegter op het Rendez-Vous voorlas, alsook de hoogtepunten van de bijhorende commentaar. Het geheel is aangevuld met een EXCLUSIEF gesprek en twee gedichten die ze EXCLUSIEF voor Radio 68 voorlas.

1500 en 1900 uur

FATENA AL-GHORRA en NISMA AL-AKLOUK mett Karel Sergen

Fatena Al-Ghorra and NIsma AL-Aklouk lowres 7930
Fatena Al-Ghorra and Nisma Al-Aklouk (foto EddyBonte)

Fatena Al-Ghorra en Nisma Al-Aklouk zijn beiden afkomstig uit Gaza. Beiden ontvluchtten hun land en vonden een nieuw thuis in ons land. Beiden werden geholpen door PEN Vlaanderen, een organisatie die zich het lot van vervolgde schrijvers aantrekt.
Fatena Al-Ghorra was een nieuwsanker en een bekend politiek commentator in Gaza, maar nam in 2009 de wijk toen Hamas niet enkel de politiek maar ook de media overnam. Ze woont sindsdien in Antwerpen. Daarnaast is ze een groot dichteres: in 2014 verscheen de eerste vertaling van in het Nederlands, de magistrale bundel “Gods bedrog” (uitgeverij P.) die hoge ogen gooit in Nederland en Vlaanderen en aan een herdruk toe is.
Nisma Al-Ghorra is romanschrijfster.
Beide Palestijnse vrouwen waren (met Charles Ducal en Karel Sergen) te gast op de Palestinamiddag van Seniorama Leuven in september.
Fatena Al-Ghorrra’s bundel “Gods bedrog”  (uitgeverij P.) werd in het Poëziecentrum voorgesteld op 25 februari 2015.
Zij lezen voor in hun moedertaal, het Arabisch. Karel Sergen, bestuurslid van Pen Vlaanderen en zelf dichter, leest de vertaling in het Nederlands voor. Beiden stellen zichzelf voor in het Engels.

Missie PEN Vlaanderen http://penvlaanderen.be/
PEN Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van PEN International (opgericht in 1921). Deze wereldwijde auteursvereniging ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding. Ze zet zich in voor vervolgde auteurs en verzet zich tegen elke vorm van censuur. De filosofie van PEN is toekomstgericht: door bruggen te slaan wil de organisatie een cultuur van vrede bevorderen, waardoor een gunstig creatief klimaat ontstaat voor volgende generaties.

 

 

 

EINDE OM 20 uur

POEZIECENTRUM logo

Dichters in de Lucht

Poëziecentrum en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod. Elke woensdag van 16 tot 20 uur op www.radio68.be
 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.